Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen “FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi” 2-3 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Zirve’de kodlama ve kod eğitimi, geleceğin teknolojik sınıfları, üç boyutlu teknolojiler, robotik eğitimi, dil öğretiminde teknoloji kullanımı ve yapay zekâ gibi konular ele alındı.

İki gün süren zirvede, eğitim ve teknoloji alanında 20 konuda yaklaşık 160 bildiri yayınlandı. Aynı zamanda 40 oturum, 64 atölye çalışması ve 5 panel gerçekleştirildi.

Zirvenin açılış konuşmasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Biz eğitim sistemimizi ilerletme konusunda çok büyük bir arzu ve motivasyona sahibiz. Bu motivasyon sayesinde biz bu işi başaracağız. FATİH Projesi çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır başardığı ve geldiği bir nokta var. Çok doğal olarak bundan sonrası içinde yapmamız gereken ödevler var. Mevcut birikimin üzerine yeni ne yapabiliriz, nasıl daha geliştirebiliriz bizim ödevimiz bu” diye konuştu.

Habitat Derneği olarak zirvede aktif bir şekilde yer aldık. Katılımcılara iki gün boyunca, gönüllülerimizle birlikte standımızda ve kodlama tırımızda projelerimizi anlattık.

Yarını Kodlayanlar Tırımız Ankara’da

Türkiye Vodafone Vakfı ortaklığında yürüttüğümüz Yarını Kodlayanlar projemiz kapsamında yollarda olan kodlama tırımız da zirvede yerini aldı. İki gün boyunca Ankara’lı 100 çocuk ile kodlama eğitimi gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimizde, gönüllü eğitmenlerimizde bizlerleydi.

Kodlama tırımızın ziyaretçileri de vardı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEGİTEK) Genel Müdürü Anıl Yılmaz ile daire başkanları kodlama tırımızı ziyaret etti. Kodlama eğitimi alan çocuklarla bir araya gelen Reha Denemeç, proje ve kodlama tırının rotası ile ilgili Dernek Başkanımız Sezai Hazır’dan bilgiler aldı. Yeni dönemde bakanlık olarak destek vermek istediklerini de belirtti.

Dijital Geleceği Bugünden Konuştuk
Zirve kapsamında gerçekleştirilen “Dijital Geleceği Bugünden Kurmak” oturumunda bir araya gelen Dernek Başkanımız Sezai Hazır ve Facebook Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Nilay Erdem, birlikte hayata geçirdiğimiz “Kontrol Bende” projemizin yeni dönemini de lanse ettiler. Sezai Hazır konuşmasında, “Teknoloji sadece doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştırır. Bu öyle bir şey ki eskiden büyükler küçüklere bir şeyler öğretirdi. Şimdi küçükler büyüklere öğretiyor” dedi. Nilay Erdem konuşmasında Facebook’un yeni oluşturduğu dijital içerik kütüphanesinden bahsederek, öğretmenlerin bunu kullanmaları için Türkçe’ye de çevrildiğine değindi.