Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlediği Türkiye Girişimci Kadın Buluşması’nda, Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan tarafından Kız Kardeşim Projemize ödül verildi. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte bir araya gelen girişimci kadınlar, iş dünyasının temsilcileri ile buluştu.

Türkiye Girişimci Kadın Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan konuşmasında, dünyanın her zamankinden daha çok kadın gücüne ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünyanın karşı karşıya olduğu çevre sorunları, insani ve moral değerler krizi, hep kadınların çözüm üretebileceği konular. Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefimiz de, kadınlarımızın ekonomiye katılmasına bağlı. Dünya, kadın ruhuyla yeniden tasarlanmayı bekliyor. Kendi sisteminizi kurun, iş kültürünüzü ortaya çıkarın. Girişimci olmak için hayal, fikir, cesaret ve yetenek gerekiyor. Girişimci insanların başarı hikâyelerini dinlediğimizde, hepsinin ilk cümlesi bir hayali anlatmakla başlıyor. Gençlerimiz, kendilerini bir sisteme dâhil olma zorunda hissetmesin. Onlar kendi sistemlerini kursunlar, kendi iş kültürlerini ortaya çıkarsınlar. Dünyanın her zamankinden daha çok kadın gücüne ihtiyacı var.”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken konuşmasında şu sözlere yer verdi:

900 yıllık geçmişi olan ahilik kültüründe kadınların örgütlenmesi, Bacıyan-ı Rum yani Anadolu kadınlarının kurucusu Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun yaklaşık 290 bin kadın üyesi var. Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin içerisinde en çok kadına sahip bir kurumuz. Kadın ve erkek tüm girişimcilerimizin e-ticarette uluslararası pazara açılması için Ticaret ve Ekonomi bakanlarımız talimatları verdiler.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise şunları ifade etti:

“TOBB bünyesinde 2007 yılında Kadın Girişimciler Kurulu’nu hayata geçirdik. Sizlerle birlikte toprağa attığımız tohum tuttu. Bugün 81 ilde 7 bine yaklaşan üyesiyle, Türkiye’nin en geniş girişimci kadın ağı haline geldik. Bakanımızın da burada büyük bir emeği var. Kadın Girişimciler Kurulumuz pek çok projeyi, onunla hayata geçirdi. Sayın Bakanımızla birlikte 12 yıldır büyük bir mücadele verdik. 10 sene önce kadın girişimci sayısı sadece 75 bindi, şimdi bu sayı 130 bine geldi. Bu artışta Kadın Girişimci Kurullarımızın çok büyük payı var.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da şöyle konuştu:

“Birleşmiş Milletler bu yıl Dünya Kadınlar Günü’nün ana temasını “Eşit düşün, zekice düşün, değişim için yenilik yap” olarak belirlemiştir. Bu temanın işaret ettiği gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamanın yolu bilimden ve teknolojiden geçmektedir. Küresel ekonomide yeni bir dünya kuruluyor. Ve bu yeni kurulan dünya yaratıcılık, üretkenlik kısacası beyin gücünün kurucusu olduğu yeni bir dönem. Bu yeni dönemde iyi yetişmiş kadınlarımızın Türkiye ekonomisine çok fazla katkıları olacağından hiçbir şüphemiz yok. Kadının ekonomik olarak güçlenmesi demek, toplumsal refahın kesin olması demek. Kadınlarımızı, kadın girişimcilerimizi ihracatçı yapmak için onların finansman desteğine ihtiyacı var. Sivil toplum örgütlerimiz ile beraber ele ele verip, kadınlarımızın önünü açacak ve onları daha fazla ihracatçı yapacak politikalar geliştiriyoruz.”