Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek ve genç nesilleri eğitimle güçlendirerek kodlama bilincini yaymak için bir araya geldi.“Yarını Kodlayanlar” projesindeki eğitimler sayesinde çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğreniyor. Proje bu yönüyle kodlama, liderliğini yaptığımız Dijital Dönüşüm vizyonuyla da doğrudan örtüşüyor.Proje kapsamında verdiğimiz eğitimlerde çocuklara 4 temel değeri öğretmeyi hedefliyoruz:

• Hayal et,
  • Tasarla,
  • Yap

Bu değerler, “kendin yap” kültürünün de temelini oluşturuyor. Yeni fikirler her zaman hayal etmekle başlar. Çocuklarımızın hayal gücünü harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Onlara hayal ettikleri düşünceleri tasarlama imkânı sunuyoruz.Uygulama illerimizde 7-14 yaş arasındaki çocuklara, 4 saat boyunca “Scratch” programlama dili eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte çocukların yaratıcı düşünme becerileri ile algoritmaya ve kodlamaya giriş yapmalarını sağlıyoruz. Sonrasında eğitimi alan çocuklarla “Hackathon” etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.

İstanbul ve Ankara özelinde 10-14 yaş grubundaki çocuklara, 16 saatlik  ”Ardunio” eğitimi gerçekleştiriyoruz. Yarını Kodlayanlar projesiyle kırsal bölgelere erişebilmek için eğitimi kırsaldaki​ çocuklara taşıyabileceğimiz kodlama tırı yola çıkmıştır.

Hedef Grup

7 – 14 Yaş Arası Çocuklar

Proje Ortaklıkları&Destekleyiciler
  • Türkiye Vodafone Vakfı

2016 – Halen

Proje Faaliyetleri

Scratch ile Algoritma ve Kodlamaya Giriş

mBot ile Robotik Programlamaya Giriş

Arduino ile Elektronik Programlamaya Giriş

-Eğitici Eğitimi (30 Saat)

Gönüllülerin katıldığı eğitici eğitimi

-Yerel Eğitim

Scratch (4 Saat)

Arduino (16 Saat)

-Çocuk Hackathonları

Scratch Nedir?

Çocukların programlama ve yazılım temel becerisini ve algoritmik düşünme yetisi kazanmasını sağlayan eğitim Yarını Kodlayan çocukların bilişimsel düşünme ve hareket etmeleri için ilk basamak eğitim olarak tasarlanmıştır.

Scratch MIT Media Labs tarafından başlatılan bağımsız bir görsel programlama dilidir. Scratch çocukların kolayca yaratıcı hikayeler, animasyon ve oyunlar geliştirerek temel bilgisayar bilimi becerileri geliştirmesini sağlayarak onları daha ileri seviye bilgisayar programlama yetileri kazanmaya hazırlar. Scratch’in tüm araçlarına scratch.mit.edu adresinden erişilebilinmektedir.

Arduino Eğitimi

Arduino son yılların en popüler elektronik prototip geliştirme kartlarından biridir. Kullanımının kolay olması ve açık kaynak kodlu olması beraberinde birçok uyumlu donanımın ve dokümantasyonun ortaya çıkmasını sağlamıştır. Günümüzde birçok prototipleme aracının kullanımı zor ve pahalı olmasına karşın Arduino’nun ucuz ve programlamasının kolay olması nedeniyle Arduino tercih sebebi haline gelmiştir.Yarını Kodlayanlar Projesi’nde sadece İstanbul özelinde 10 – 14 yaş grubundaki çocuklara sunacağı bir diğer  basamak eğitim ise Arduino eğitimidir. Projenin 16 saatlik Arduino eğitiminde çocuklar temel elektronik konularından, temel elektronik bileşenlerine, üç boyutlu modellemeden proje yaratım ve prototipleme süreçlerine uzanan uçtan uca bir eğitime erişme fırsatı yakalayacaktır.

Çocuk Hackathonları Nedir?

Yarını Kodlayanlar Projesi’nin uygulama döneminde Scratch eğitimi almış çocuklarla toplam 5 ilde çocuk hackathonları gerçekleştirilmiştir. Çocukların teknoloji üretimi odağında farkındalık ve deneyimini arttırmak hedefiyle düzenlenen çocukların çocuk hackathonlarına ilgisi çok yüksek olmuştur. Hackathonlarda çocuklar temel kodlama becerilerini robot uygulamaları ile birleştirme fırsatı yakalamıştır.

10 kişilik takımlar halinde, her takım için 1 mentör ve 1 kamp lideri yönetiminde 8 saat olarak gerçekleştirilen çocuk hackathonlarında mBot robot eğitimi gerçekleştirilmiş; ardından çocuklar proje çalışmalarına katılmıştır.

İzmir’de gerçekleştirdiğimiz hackathonunun videosunu izlemek için tıklayınız.

Proje İlleri

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat, Van.

Güncel Durum

126 Gönüllü Eğitmen