Kız Kardeşim

Kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donanarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye iş birliği ile yürütülen Kız Kardeşim Projesi, bu eşitsizliği ortadan kaldırmakta önemli rol oynamış olup 2015-2021 yılları içerisinde 81 ilde gerçekleştirilmiş finans, bilişim, iletişim ve girişimcilik eğitimleriyle yüz yüze, online ve gezici eğitim tırı ile 100.000’den fazla kadına ulaşmıştır.

2019 yılında ilki düzenlenen Kız Kardeşim Projesi Hibe Programı, gıda girişimciliği üzerine girişimci kadınların iş geliştirme süreçlerine destek olmak amacıyla 30 ilden 11 girişimci kadına 275.000 TL’lik hibe desteği sağlamıştır.

2021 döneminde Kız Kardeşim Projesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye iş birliğinde, eğitim müfredatları ve gezici eğitim tırı ile 15.000 kadına ulaşmayı hedeflemektedir. Yerel eğitimlere ek olarak üretici, gıda ve yeme & içme sektörüne yönelik çalışan girişimci kadınların ve kadın kooperatiflerinin işletmelerini geliştirebilmeleri için 29 girişimci kadına 25 biner TL ve 1 girişimci kadına 40 bin TL jüri özel ödülüyle toplamda 765.000 TL’lik iş geliştirme hibesiyle desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca proje kapsamında “Girişimci Kadınlar ile İlham Buluşmaları” organize edilerek ve kadınlar arasındaki iletişim köprüsünün güçlenmesi desteklenecektir.

Kız Kardeşim
Hedef Grup

15-55 yaşları arasındaki kadınlar.

Proje Ortakları & Destekleyicileri
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)
  • Habitat Derneği
  • Coca-Cola Türkiye
Uygulama Dönemi

2018 – devam ediyor.

Müfredat

Kız Kardeşim Projesi kapsamında 4 ana eğitim müfredatı ve 7 eğitim içeriği bulunmaktadır:

1. Finansal Bilinç Müfredatı

· Bireyler için Finansal Bilinç Eğitimi: Kadınların kişisel mali kaynaklarını doğru yönetebilmelerini ve temel finansal hizmetleri tanımalarını amaçlamaktadır.

2. Bilişim Müfredatı

· Dijital Dünyada Güvenlik Eğitimi: Kadınların dijital dünya ve internet güvenliği konularında farkındalıklarının artması amaçlanmaktadır.

3. İletişim Müfredatı

· İnternet Reklamcılığı Eğitimi: Ürünlerini sosyal medya aracılığı ile pazarlamak isteyen kadınların internet reklamcılığı konusunda becerilerinin artması amaçlanmaktadır.

· Mobil Fotoğrafçılık Eğitimi: Ürünlerini sosyal medya aracılığı ile pazarlamak isteyen kadınların mobil fotoğrafçılık konusunda becerilerinin artması amaçlanmaktadır.

4. Girişimcilik Müfredatı

· Mülteci Kadınlar için Girişimcilik Eğitimleri: Gaziantep, İstanbul, Adana, İzmir ve Mersin illerinde organize edilecek 1 günlük girişimcilik eğitimleri düzenlenecektir. (Her etkinlik için 100 katılımcı hedeflenmektedir.)

5. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi

Bireylerin; toplumsal cinsiyet kavramını daha iyi anlayabilmeleri, eşitlik, ayrımcılık, toplumsal roller ev görevler gibi konularda farkındalık kazanması amaçlanmaktadır.

6. Hibe Programı ve Eğitim Kampı

Üretici, gıda ve yeme & içme sektörüne yönelik çalışan girişimci kadınların işlerini geliştirebilmesine katkı sunmak ve onlara markalaşma desteği sağlanması amaçlanmaktadır. Girişim hikayelerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra, sürecin sonunda girişimci kadınların eğitimler yoluyla desteklenmesi amaçlanmaktadır.

* Eğitim Kampı Kız Kardeşim Projesi Hibe Programına katılan ve 2. aşamaya geçen finalistler için düzenlenecektir.

Proje İlleri

81 il