Mültecilerin Kendi Kanatları İle Uçmalarını Destekliyoruz

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”23099,23100,23101,23102,23103″ img_size=”full”][vc_column_text]Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen ve Habitat Derneği tarafından yürütülen Bölgesel Entegrasyonu Hızlandırma Projesi (RIAC) kapsamında düzenlenen “Bölgesel Uyumun Hızlandırılması Konferansı”, 5 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye’de mülteci çalışmaları alanında farklı sektörlerde faaliyet gösteren paydaşların bir araya geldiği konferansta; Kendi Kendine Yeterlilik ve Geçim Kaynakları Fırsatları, Mülteci Kadın ve Kız Çocuklarının ve Ev Sahibi Toplumun Dayanıklılığının Artırılması, Uluslararası Tecrübe Aktarımı, Karşılıklı Öğrenme ve İş Birliğinin Önemi ile Sektörler Arası İş Birliğinin Önemi başlıklarında 4 farklı panel yapıldı.

Bölgesel Uyumun Hızlandırılması Konferansı, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve Pro Arbeit RIAC Projesi Koordinatörü Amira Bieber’ın açılış konuşmaları ile başladı. RIAC Projesi’nin öneminin 4 farklı ülkeden 8 kurumun benzer yararı, farklı şekillerde üretebilmek için bir araya getirebilme kapasitesinden geldiğini belirten Hazır, RIAC’ın mülteci topluluklara karşı yanlış algıyı yıkma ve negatif yaklaşımı değiştirmede önemli bir etkisi olduğunu söyledi. Habitat Derneği olarak yürütücülüğünü üstlendiği İMECE, RIAC ve Uyum için İş Mentorları Projesi kapsamında düzenlenen eğitimler ile bugüne kadar 9 bin mülteciye eğitim ve 300 girişimciye mentorluk desteği sağladıklarını dile getiren Sezai Hazır; mültecilerin ekonomiye katılım yolunun sosyal uyumun gerçekleşmesinden geçtiğine inanarak, sosyal uyum kampları, konuşma kulüpleri ve kültürel aktiviteler de düzenlediklerini vurguladı. Almanya’da 2015’ten önce mültecilere yönelik düzenlemelerin çok katı olduğunu ifade eden Bieber, mültecilerle uyumun sağlanması için sürdürülebilir istihdama ve dil bilmeye ihtiyaçları olduğunu ve bu projenin mültecilere sadece iş bulmalarında değil, farklı insanlardan bir şeyler öğrenmelerine de fırsat sunduğunu söyledi.

Bölgesel Uyumun Hızlandırılması Konferansı; UNHCR’dan Damla Taşkın, Carma’dan Sandrine Ramboux, Hayata Destek Derneği’nden Mustafa İşlek ve Mülteci Destek Derneği’nden Erkan Can Çakıroğlu’nun katıldığı ve Habitat Derneği’nden Mustafa Özer’in modere ettiği “Kendi Kendine Yeterlilik ve Geçim Kaynakları Fırsatları Paneli” ile devam etti. Panelde, mültecilerin sahip olduğu yetilerin geliştirilmesi ve kaynaklarının kullanılması konusunda özel sektör, kamu ve sivil toplumun birlikte hareket etmesi gerektiği konusu vurgulandı. RET International’dan Emel Demirel, ASAM’dan Seda Dolaner, KEDV’den Serra Cankur ve Rümeysa Terzioğlu’nun katıldığı, moderatörlüğünü UN Women’dan Dr. Yasemin Kalaylıoğlu’nun üstlendiği Mülteci Kadın ve Kız Çocuklarının ve Ev Sahibi Toplumun Dayanıklılığının Artırılması Paneli’nde ise kadın ve kız çocukları özelinde eğitim, danışmanlık ve mentorluk gibi birçok konuda çalışmaların artması ve bu çalışmaların desteklenmesi gerektiği konuşuldu.

Konferans, DCube’den Başak Saral, IGAM’dan Metin Çorabatır ve Pro Arbeit’tan Amira Bieber’ın katıldığı, Pro Arbeit’tan Francesca Palma’nın moderasyonunda gerçekleşen Uluslararası Tecrübe Aktarımı, Karşılıklı Öğrenme ve İş Birliğinin Önemi Paneli ile devam etti. Uluslararası tecrübe aktarımına örnek olarak RIAC Projesi’nin öneminin bahsedildiği oturumda, projelerin sürdürülebilir olması için iş birliklerinin önemli olduğu vurgulandı. Innovation For Development’tan Doğan Çelik’in modere ettiği ve konferansın son paneli olan Sektörler Arası İş Birliğinin Önemi Paneli’ne, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden Burak Yaşar, IGAM’dan Duygu Karanfil ve RET International’dan Emel Demirel katıldı. RIAC’ın bir ekosistem yaklaşımı olduğu, farklı sektör ve aktörlerin güçlerini birleştirerek, işletmeleri bir araya getirip mültecilerin desteklediği ifade edilen panelde, bölgesel uyum konusunda farklı iş birliklerinin ne kadar faydalı ve gerekli olduğu konuşuldu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar