Cisco Networking Academy Turkey Instructor Conference açılış konuşmasında dijital dönüşüme uyum sağlamada ve geleceği şekillendirmede eğitimin önemine vurgu yapan Sezai Hazır, “Habitat Derneği olarak teknoloji ve bilişim sektöründe yürüttüğümüz çalışmalara 2005 yılında Cisco ortaklığında hayata geçirdiğimiz Bilişimde Genç Hareket Projemiz ile başladık. Şu anda 4 farklı program çatısı altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Amacımız Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak. Bu doğrultuda Cisco ile kurduğumuz iş birliğini 15 yıldır devam ettiriyoruz. Habitat, önümüzdeki dönemde yetkinlikler konusunda farkındalığı artırmak, Blockchain teknolojisinin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak ve yapay zekâ konusuyla ilgili bilgi kirliliğinin ortadan kaldırmaya ve bu konuyla ilgili başvuru kılavuzu olmayı hedefleyen bir müfredat geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Cisco’dan Ahmed Elkabbany ise konuşmasında dijital dönüşümün iş hayatını nasıl değiştirdiğini ve bu değişime ayak uydurmak için çok yönlü çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
Cisco Networking Academy Turkey Instructor Conference, McKinsey Türkiye’nin hazırladığı dijital teknolojilerle ortaya çıkan verimlilik artışının ekonomi üzerindeki etkisini ve farklı sektör ile mesleklere yönelik 2030 yılı işgücü ve yetkinlikler ihtiyacının değerlendirildiği McKinsey İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü Raporu’nun açıklanmasıyla devam etti. Raporda 2030 yılında Türkiye’de teknolojik ve sosyal yetkinliklerin, fiziksel ve temel yetkinliklere göre daha etkin kullanılacağı dikkat çekti.
McKinsey’den Pınar Özsavaşçı’nın sunumunu yaptığı McKinsey İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü Raporu’nda dikkat çeken veriler şöyle:
- 2030 yılında toplam 33,3 milyonluk bir iş gücü ihtiyacı,
- 2030 sektörler bazında işgücünde azalma tarımda yüzde -11 iken, madencilikte ise yüzde -10,
- 2030 referans işgücünde temel yetkinlikler 5,2 milyon,
- 2030 işgücü projeksiyonunda temel yetkinlikler 4,7 milyon
- 2030’a kadar mevcut mesleğine devam ederken teknolojiden yararlanma ve yeni yetkinlikler geliştirme 21,1 milyon olması bekleniyor.
Rapordaki veriler ışığında şirketler kapsamlı olan yetenek dönüşüm programları planlamalı, kamu kurumları yetenek dönüşümü için gelişim ve teknoloji merkezleri oluşturulmalı, eğitim kurumları çocuklukta farklı yetkinlikler geliştirecek bir model oluşturmalı ve bireyler ortak yetenek dönüşüm programlarına ve diğer bireylere katkı sağlamalarının önemli olduğu anlaşılıyor. Konferans esnasında Ağ Yöneticileri Derneği’nden Gökhan Akın, CCNA kursları ve sertifikaları hakkında genel bilgi verirken, Aziz Bektaş akademi programlarının güncellemelerinden bahsetti. Cisco’dan Okan Özdemir ise Cisco’nun hangi iletişim ihtiyaçlarından yola çıkarak kurulduğunu anlattı. Daha sonra etkinlik Habibe Açık’ın Dijital Dönüşüm Yolculuğu sunumuyla devam etti. Cisco’dan Efe Eyyapan’ın DevNet dünyasını tanıttığı sunumun ardından, Murat Çakır’ın siber güvenlikle ilgili bilgiler verdi. Konferans, Tasarım Beceri ve Gelişen Teknolojiler olmak üzere 4 saatlik iki farklı atölye çalışması ile sona erdi.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][elfsight_social_media_icons id=”16″][/vc_column][/vc_row]