TÜRKONFED ve TÜSİAD öncülüğünde oluşturulan Deprem Destek Ağı, deprem felaketinden etkilenen kentlerin durumunu ve ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek, iş dünyasının katkılarıyla oluşturulacak konteyner yaşam alanlarının organizasyonunu sağlamak ve kamu, yerel yönetimler, STK temsilcileri ile bölgedeki iş insanları ile görüşmek üzere bölgeyi ziyaret etti. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın öncülüğünde Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’da TÜRKONFED üyesi federasyon ve dernekler ile sanayi ve ticaret odalarının başkanları ile bir dizi görüşme gerçekleştirilirken, bölgede görev alan STK’ların temsilcileriyle de temaslarda bulunuldu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte kamu ve yerel yönetimler ile de birer görüşme yapan heyet, çalışmalar hakkında bilgi alırken; bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması ve önümüzdeki sürecin planlanmasıyla ilgili olarak her türlü iş birliğine ve desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Deprem felaketinden etkilenen bölge halkının ve ekiplerin ihtiyaçlarının karşılanması için iş dünyasında yardım seferberliği başlatan TÜRKONFED ve TÜSİAD, yardımların sağlıklı bir şekilde dağıtımını sağlamak, kentlerin durumunu ve ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek, oluşturulacak konteyner yaşam alanlarını organize etmek, bölgedeki kamu ve yerel yönetimler ile iş dünyası örgütleri, STK’lar, yardım kuruluşlarının temsilcileri ile görüşmek üzere bölgeyi ziyaret etti. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve bu iki iş dünyası örgütünün oluşturduğu Deprem Destek Ağı’nda yer alan Habitat Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın öncülüğündeki iş dünyası temsilcileri Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
TÜRKONFED’in çatısı altında bulunan ve deprem bölgesindeki illerde faaliyetlerini sürdüren 5 bölgesel federasyon (ÇUKUROVASİFED, DASİFED, GÜNSİFED, DOGÜNSİFED, FIRATSİFED) ve 44 derneğin koordinasyonu ile yürütülen görüşmelerde, bölgeyi inceleyip vatandaşlarla görüşen heyet, Türkiye’nin dört bir yanındaki iş insanlarının katkılarıyla kurulan aşevleri, depolama alanları gibi bölgeleri ziyaret edip, buralarda görev alan STK ve yardım kuruluşları ile bireysel gönüllü ekiplerle ihtiyaçları değerlendirdi.
Kamu ve Yerel Yönetimler ile ortak işbirliğine hazırız
Deprem bölgesinde Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Antakya ve İskenderun’da kamu görevlileri ve yerel yönetimler ile görüşen Sönmez, Turan ve Hazır ayrıca Kahramanmaraş’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfi Savaş ile bir araya geldi. Kahramanmaraş ve Hatay temaslarında bilgi alan heyet, bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması ve önümüzdeki sürecin planlanmasıyla ilgili olarak her türlü iş birliğine ve desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Bölge İş Dünyası ve STK’lar ile ekonomi ve barınma sorunları konuşuldu
Şehirlerdeki organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerini de ziyaret eden iş dünyası heyeti, iş insanlarının değerlendirme ve taleplerini dinlerken; Afet Platformu çatısı altında yer alan STK’lar ile de bir araya geldi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Güney Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gamze Aşnük ve üye dernek başkanlarının yanı sıra Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müfit Tennioğlu, Kahramanmaraş Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Utlu, Çukurova Genç İş İnsanları Derneği (ÇUGİDER) Başkanı Mehmet Salih Çelik ile görüştü.
Yardım çalışmalarından barınma sorunlarına ihtiyaçlar hakkında bilgi alan heyet, aynı zamanda konteyner kentler ile sürdürülebilir yaşam kentleri oluşturulması noktasında iş dünyasının insanca yaşam odaklı desteklerinin devam edeceğinin altını çizdi.
Yaşam alanlarının organizasyonu yapıldı
Barınma sorununun hızlı çözülmesine katkı sağlamak için ilk etapta bölgeye çadır ve konteyner desteğinde bulunan iş dünyası örgütleri, oluşturulacak konteyner yaşam alanlarının organizasyonu ve zorlu kış şartlarında daha sürdürülebilir alanlara dönüştürülmesi için de görüşlerini paylaşıp, fikir alışverişinde bulundu.
Deprem Destek Ağı’nın bölgedeki çalışmaları Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır ziyaretleri ile devam edecek.
——————————————
DESTEK AĞI: TÜRKONFED ve TÜSİAD öncülüğünde oluşan Deprem Kriz ve Koordinasyon Merkezi üzerinden oluşturulan Destek Ağı da afetten etkilenen 10 kentimize temel ihtiyaç malzemelerinden barınmaya katkı vermeye devam ediyor. Deprem Destek Ağı’nda yer alan SEDEFED, Hedefler İçin İş Dünyası, KAGİDER, Habitat Derneği ve Gen Türkiye ile birlikte iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları kamu, yerel yönetimler, bölge iş dünyası ve STK’ları ile de koordinasyon halinde eşgüdümlü çalışıyor.