Habitat Derneği, Türkiye Vodafone Vakfı ve MEB YEĞİTEK Bir Araya Gelerek Öğretmen Eğitimlerine Başladı

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (MEB YEĞİTEK) ve Türkiye Vodafone Vakfı iş birliğinde 15 – 19 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Temel Kodlama Eğitimi”nin açılışı 15 Nisan 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye Vodafone Vakfı ile 2016 yılından bu yana yürüttüğümüz Yarını Kodlayanlar Projesi’nin 4. Döneminde, YEĞİTEK’in katkıları ile MEB bünyesinde görev alan 38 gönüllü öğretmeni projenin gönüllü eğitmeni yaparak, binlerce çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.

Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında düzenlenen Temel Kodlama Eğitimi’nin açılışı; MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl Yılmaz, MEB YEĞİTEK Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı M. Hakan Bücük, MEB YEĞİTEK Eğitim Teknolojileri ve Teknik Destek Hizmetleri Daire Başkanı Asaf Murat Karapınar, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve Türkiye Vodafone Vakfı Müdürü Ayşegül Ertok’un katılımı ile başladı. Temel Kodlama Eğitimi’miz, 5 gün boyunca 12 farklı şehirden gelen 38 öğretmenin katılımıyla gerçekleşecek.

Türkiye Vodafone Vakfı Müdürü Ayşegül Ertok açılış konuşmasında
şu sözlere yer verdi:

“Habitat Derneği ile birlikte yaklaşık üç yıl önce deneyimsel olarak çıktığımız Yarını Kodlayanlar Projesi’nde, bugün artık kodlama seferberliği başlatmış durumdayız. Ülkemizin dört bir yanında çocuklarımızı teknolojinin dili ile tanıştırıyoruz ve geleceğin mesleklerine doğru yol almalarına sebep oluyoruz. Bugüne kadar Yarını Kodlayanlar Projesi’nde 60 ilimizde 40 bini aşkın çocuğa eğitim verdik. Eğitimlerimizi 7-14 yaş grubu arasında gerçekleştiriyoruz. Bu senede tüm Türkiye’de toplam 40 binin üzerinde çocuğa ulaştık. Projemiz, sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da model olmaya başladı. Dijital okuryazarlık eğitimi olarak ta dünyaya örnek oluşturduk. Yeni dönemde Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği halinde çalışmakta bize önemli bir güç sağlıyor. Değerli öğretmenlerimizle birlikte eğitimlerimizi ülke çapına ulaştırmak çok önemli bir adım olacak bizler için.”

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise şöyle
konuştu:

“Habitat Derneği olarak 20 yıldır aşkın süredir kuruluş vizyonumuzla paralel olarak gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyerek, gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına birçok proje ve program geliştirdik. Bugüne kadar binlerce çocuğumuza yönelik hak temelli çalışmalardan, çocuklarımızın finansal bilinç kazanmalarını hedefleyen eğitimlere ve kodlama bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Bugün de Habitat Derneği olarak Türkiye Vodafone Vakfı iş birliğinde, 4’üncü dönemine girdiğimiz “Yarını Kodlayanlar Projesi” ile gençlerimizi geleceğe hazırlamak ve gençlerimizi dünyanın ve Türkiye’nin dijital dönüşümünün en etkin parçaları haline gelmelerine katkı sunmaya devam ediyoruz. Yarını Kodlayanlar Projesi’nin geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (MEB YEĞİTEK) iş birliğinde hedeflerimizi daha da büyüterek, 2019 yılı proje döneminde 81 ilden 100 bin çocuğumuza kodlama eğitimi vermeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettiğimiz Yarını Kodlayanlar Projesinin 4. döneminde, YEĞİTEK’in de katkılarıyla MEB bünyesinde görev alan 38 gönüllü öğretmenimizi projemizin gönüllü eğitmeni yaparak çıkacağımız bu yolda, pilot çalışmamızın ilk adımlarını attık. Eğitimcilerimize yönelik kodlama eğitimleri haricinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 eğitim vizyonuna paralel olarak kodlama müfredatları ve öğretmen eğitimlerine katkı koymak (MEB’in Online İçerik Platformu EBA’ya) projenin yeni dönemdeki en önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Bugün burada startını verdiğimiz pilot uygulama ile birçok farklı okulumuzdan gelen 38 değerli eğitimcimiz alacakları eğitimlerle birlikte, kendi yerellerinde yaygınlaştıracakları kodlama eğitimleri sayesinde toplamda 4 bin öğrencimizi kodlama ile tanıştıracak ve eğitim almalarını sağlayacaktır. Projemizin yeni döneminde gerçekleştireceğimiz tüm bu çalışmalarla, çocuklarımızı geleceğe hazırlamaya hedefimize bir adım daha yaklaşırken diğer yandan, onların Dünya’yı daha güzelleştirmelerinin yolunu hazırlayacak olmanın sevinci içerisindeyiz.”

MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl Yılmaz da şunları söyledi:

“2023 vizyonumuz öğretmenlerimizin çabasıyla hayata geçecek. Fakat sadece öğretmenlerimiz ile biz bunu yapamayız. Öğretmenlerimiz burada birinci öncelikli kritik bir role sahip. Fakat sadece kamu, öğretmenlerimiz, özel sektör, üniversitelerimiz veya STK’larımız ile yapabileceğimiz bir iş değil. Tamamının bu vizyona doğru hareket etmesi gerekiyor. Biz bakanlık olarak bu ekosistemi bir araya getirmeye yönelik çalışıyoruz. Bugüne kadar görebildiğimiz kadarıyla bu saydığımız tarafların tamamında ciddi bir isteklilik var. Türkiye Vodafone Vakfı ile Habitat Derneği birlikte çok önemli işlere imza attılar. Milli Eğitim Bakanlığı olarak geçen sene düzenlediğimiz Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde de yaptıkları kodlama faaliyetleri anlattılar. Oradan hareketle bizde bakanlık olarak bu eğitimleri bir adım öteye nasıl götürebiliriz diye düşündük ve böyle bir proje ortaya çıktı. Bu çalışmanın küçük ölçekli bir pilot uygulama ile başlayıp, birkaç yıl içerisinde tüm Türkiye’de uygulanabilecek genel uygulamaya dönüşeceğine inanıyorum.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar