Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası

[vc_row][vc_column][vc_column_text animation_delay=”0″]Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası; Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ölçekte düzenlenen ve her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden uluslararası bir kampanyadır.

1991 yılında sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları aktivistleri tarafından başlatılan kampanya, günümüzde dünyanın her yerinde kişi ve kurumlar tarafından yürütülüyor, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için bir platform ve strateji olarak kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde düzenlenen kampanya bir yandan sivil toplum girişimini desteklerken diğer yandan kişi ve kurumları, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet kapsamında farkındalığın artması ve hak savunuculuğu çalışmalarının yoğunlaştırılması için harekete geçmeye çağırıyor.

Kadına Yönelik Şiddete Kayıtsız Kalmayın!

Kadınlara yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve suçtur; şiddete maruz bırakılanlar, onların aileleri ve toplum üzerinde önemli etkileri olan evrensel bir sorundur. Ancak şiddet önlenebilir.

Kadınların maruz bırakıldığı şiddete her yerde tanık oluyoruz.

Sokakta, işte, sosyal medyada, arkadaş ortamında… Şiddete tanık olduğumuzda sessiz kalmamak ve koruma mekanizmalarına başvurmak hepimizin sorumluluğu.

Bu yüzden ateş böcekleri bu sene herkesi şiddete #KayıtsızKalmayın çağrısı yapıyor.

Kampanyaya Nasıl Dahil Olabilirsiniz!

Kampanya herkesi www.atesbocekleri.info web sitesi üzerinden “Ben de kayıtsız kalmıyorum!” diyerek kampanyaya sesleriyle katılmaya davet ediyor. Her bir ses kaydı kadın ve şiddetin arasındaki mesafeyi artıracak. Katılımcılar ses kaydını indirebilecek ve arkadaşlarını dayanışmaya davet edebilecek.

Kampanya sitesinde ziyaretçiler; ev, sokak, arkadaş grubu, sosyal medya, iş yeri, spor kulübü gibi farklı mekanlarda şiddet içeren durumlar hakkında senaryolara ulaşabilecek ve olası müdahaleleri ve şiddet içeren bir duruma karşı nasıl önlem alabilecekleri hakkında bilgi sahibi olacaklar.

Bunları Biliyor Muydunuz!

· Dünya genelinde her 3 kadından biri birlikte olduğu partneri, ailesinden bir ferd ya da tanımadığı biri tarafından cinsel saldırıya maruz kalıyor.

· Saldırıya maruz kalan kadınların yüzde 30’unu 15 yaş ve altındaki kız çocukları oluşturmaktadır.

· Kadınlara yönelik şiddetin çoğu, mevcut veya eski kocalar veya birlikte oldukları partnerler tarafından işleniyor.

· Dünya genelinde her gün 137 kadın aile fertleri tarafından öldürülüyor.

· Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan her 10 kadından biri, 15 yaşından itibaren siber tacize maruz kaldığını belirtiyor.

· Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan kadınların yüzde 60’a yakını sokakta sözlü ya da fiziksel cinsel saldırıya uğruyor.

· Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün yaşamının bir döneminde şiddete maruz kalıyor.

· Türkiye’de boşanmış veya ayrı yaşayan kadınların yüzde 75’i ise fiziksel şiddet mağduru.

· Kadınlar, siber saldırılara erkeklere oranlara 27 kat fazla maruz kalıyor.

· Türkiye’de kadınlar erkeklere göre %15,6 daha az kazanıyor.[/vc_column_text][vc_btn title=”Kampanyaya sesinizle destek vermek için tıklayınız” color=”orange” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fatesbocekleri.info%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar