“Paramı Yönetebiliyorum” Projesinin 10. Yıl Koordinasyon Toplantısı Gerçekleşti

[vc_row][vc_column][vc_column_text]“Paramı Yönetebiliyorum” Projesinin 10. Yıl Koordinasyon Toplantısı Kuşadası’nda Gerçekleşti

Habitat Derneği’nin, Türkiye’de ilk kez finansal bilinç alanında kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getirdiği “Paramı Yönetebiliyorum” projesinin 10. yıl koordinasyon toplantısı 21 Eylül – 23 Eylül 2018 tarihleri arasında Kuşadası’nda gerçekleşti. Proje ortakları ve gönüllülerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, açılış konuşmalarının yapılmasının ardından Gazeteci-yazar ve aynı zamanda fütürist Ozan Onat, “Dijital Dönüşüm ve Gelecek” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. TOBB Denizli Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Civan Sözkesen ise, katılımcılarla girişimcilik hakkında deneyimlerini paylaştı. Daha sonra BinYaprak Paneli ve drama atölyesi düzenlendi.

Habitat Derneği’nin  T.C. Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Visa Europe Türkiye ve 22 üye bankanın katılımıyla 2009 yılında hayata geçirilen proje; kişileri sağlıklı bir finansal gelecek oluşturabilmeleri konusunda bilinçlendiriyor. 10 yıllık süreç içerisinde Türkiye’nin 81 ilinde gönüllü eğitmenlerle 1 milyon kişiye ulaşan proje, her kesimden bireylerin sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmasını sağlıyor.

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Habitat, ömrünün yarısını yani 10 yılını bu projede geçirmiş. Bu nedenle bizim için çok kıymetli bir proje. Ben projeyi sadece finansal okuryazarlık konusundaki farkındalık olarak görmüyorum. Bu program gelecek hayalleri ve idealleri olan insanlar için inanılmaz bir uygulama alanı. Yeteneklerini keşfettiği, farklı disiplinler ile bir araya gelip kendi kendisini disipline etmeyi öğrendiği aynı zamanda bir platform. Habitat önümüzdeki 10 yıl boyunca sürdürülebilir kalkınma hedeflerini merkezine koyan; bu konuda çalışma yapan akademisyenler, kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve bu alanda kariyer yapmak isteyen bireyleri destekleyecek. Kaynaklarının bir kısmını sivil toplum alanında kariyer yapmak isteyen kişilere ve bu alanda çalışmalar yapmak isteyen STK’ların kapasitelerini geliştirmeye yönelik kullanacaktır.

Türkiye ve bütün dünya, artık sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kalkınmayı bir merkeze oturtuyor. İş dünyası, medya, bakanlıklar ve üniversiteler de bu doğrultuda hareket ediyor. Çünkü 17 hedef dediğimiz 250 alt hedefle ölçüldüğü zaman, yoksulluğu gidermek istiyorsanız artık orda kendiniz ölçmelisiniz. Bu programlar onun için hepinizi değiştiren ve dönüştüren bir ortam yaratıyor. 81 ilden gençler ilk defa birbirine dokunuyor.

Paramı Yönetebiliyorum projesinin, 10. yılda bir üst noktada değişmesi konusunda adım artık atmalıyız. Artık sadece çalışmalarımızı Türkiye içerisinde anlatan bir kurum veya program olmaktan çıkacağız. Yaptığımız çalışmaları bu ülkelere birer iyi uygulama olarak aktarıyoruz. OECD sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerelleştirmesi konusunda bizim içeriğimizi iyi bir uygulama olarak aldı ve şu an online olarak bütün dünyaya eğitim içerikleri olarak sundu. Bir projeyi 10 yıl devam ettirmek kolay değil. 3 tane şeyi sağlaması lazım. Bir ortaklar arasındaki sinerjiyi dinamik tutmak çok önemli. Sürdürülebilir şekilde gönüllü hareketini yönetmek çok önemli ve sürekli değişime açık olması gerekir. Bu onun iyi bir örneği. Önce sadece bireylerdeki farkındalığı geliştirmekle başladık. Şimdi 4 tane segment ile devam eden 1 milyon insanın hayatına dokunan bir çalışma haline geldik.”

UNDP Program Müdürü Hansın Doğan ise şöyle konuştu:

“Paramı Yönetebiliyorum projesi inanılmaz bir işbirliği çerçevesinde geliştirildi. Her sektörün beklentilerini, ihtiyaçlarını ve ilgisini kapsayan bir iş modeli olarak kurgulandı. Yabancı ülkelerin dikkatini çekti ve 6 tane ülkeye yaygınlaştı. Bunlardan ilki UNDP ofisi ile içeriğini geliştiren Romanya oldu. Polonya ve İsrail gibi ülkelerde de hayata geçirmekteyiz. Artık iddialı bir döneme girmiş olduk. 10. yıl demek bir projede ciddi anlamda kazanımların olduğu, önemli bir dönemi geride bırakmak demek. Her proje böyle bir fırsata sahip olmuyor. 10 yıl boyunca bu tarz işbirliğinin, değişik sektörlerin bir araya gelmek için çok etkili bir şekilde çalıştığı, sahada her yerde sizlerin desteğiyle gönüllü gücüyle uygulanan ve 10 yıl boyunca devam eden bir proje çok azdır. Bizim tahmini olarak nasıl bir etkiye ulaştığımızı ölçmek adına 10 çarpanımız var. 1 milyon kişi birebir bu beceriye ulaşmışsa ve bunu hayata geçirdiyse ekonomide 10 katı kişi yani 10 milyon kişi doğru şekilde hareket etmeye başlamıştır. 80 milyonluk bir ülkede 10 milyon kişiye ulaşmak her yere ulaşmak anlamına geliyor. İnanılmaz bir rakam. Bu proje direk sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet ediyor. Bu deneyimi de artık paylaşma borcumuz olmaya başladı. Projeyi anlatan köklü bir kılavuz hazırlatacağız. Onunla birlikte uluslararası sunumlarımızı yapacağız ve uluslararası alanda duyuracağız.”

 

VISA Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluk ve İtibar Yöneticisi Alev Şaman da konuşmasında, şu sözlere yer verdi:

“VISA olarak bankalarla çalışıyoruz. Bu nedenle tüketicilerle aramızda doğrudan bir bağ yok. Yeni finansal ürünlerle tanışan bireylere ya da hali hazırda bu ürünlere sahip bireylere bu ürünleri en doğru nasıl kullanacaklarını öğretmek. Bizde bu noktadan hareketle Habitat Derneği ile 2009 yılında Paramı Yönetebiliyorum projesini başlattık. Bugün geldiğimiz noktada hayal ettiğimizin çok ötesine gittiğimizi görüyoruz. İlk başta başladığımızda bu bir bilinçlendirmek projesiydi. Herkese bu bilinci aşılayalım, doğru yolu gösterelim diyorduk. Fakat bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki projenin, gerçekten bilinçlenmenin çok daha ötesinde etkisi olmuş.

Bugün geldiğimiz noktada finansal okuryazarlık, artık hemen hemen her kesimin bildiği bir konu. Niçin önemli olduğu, niçin bütçe yönetmemiz gerektiği, elimizdeki kaynakları nasıl doğru kullanmasını ve bunu nasıl yapacağımız, gerçekten herkesin bir şekilde öğrendiği ve hayatına aldığı bir hale geldi. Geçtiğimiz yıl gençler özelinde değil ama Türkiye nüfusu genelinde bir platform okuryazarlık araştırması yaptık. Ve bu araştırmanın sonuçları da gösterdi ki Türkiye de her 10 bireyden 7 si minimum finansal okuryazarlık düzeyini ölçmek üzere hazırladığımız 10 sorudan 7 sine doğru cevaplıyor. Yani ülkemizdeki bireylerin % 70’nin finansal konulardaki bilgisi aslında gerçekten kabul edilebilir düzeye geldi.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar