Türkiye’deki Mülteci Girişimciler “İMECE Circle”da Bir Araya Geliyor

[vc_row][vc_column][vc_column_text animation_delay=”0″]Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) tarafından yürütülen “İMECE Projesi” kapsamında, Türkiye’deki mülteci girişimcileri, freelancer çalışanları, mentorları, girişimci ruhu ve motivasyonu olan herkesi bir araya getirerek geniş bir network olması hedeflenen “İMECE Circle” kuruldu.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Habitat Derneği’nin 2016 yılında hayata geçirdiği İMECE Projesi, Suriyeli mültecilerin becerilerini geliştirerek, istihdamlarını sağlamak ve iş fikirlerini hayata geçirmelerini amaçlamaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilen istihdam ve girişimcilik faaliyetleri ile mültecilerin ve ev sahibi toplumun sosyal uyumunu da desteklemektedir. Proje kapsamında Türkiye’deki mülteci girişimcileri, freelancer çalışanları, mentorları, girişimci ruhu ve motivasyonu olan herkesi bir araya getirerek geniş bir network olması hedeflenen “İMECE Circle” kuruldu. Habitat Derneği Sosyoekonomik Uyum Program Direktörü Elif Bilge Erdölek’in moderasyonunda 14 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşen İMECE Circle Açılış Toplantısı, UNHCR Geçim Kaynakları ve Ekonomik İçerme Programları Müdür Yardımcısı İmren Arslanoğlu ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) ortaklığında 2016 yılında başladığımız İMECE Projemiz ile mültecilerin kendi işlerini kurmalarını ve istihdam edilebilirliklerini artırmak için yetkinliklerini geliştirmede destek olmayı hedefledik. Proje kapsamında çalışmalarımızı İşe Destek Programı, Girişimciliğe Destek Programı, İstihdam Desteği Programı ve Sosyal Uyum Aktiviteleri olarak 3 ayakta yürüttük. Bu süre zarfında 9 binin üzerinde kişiye eğitimler verdik ve 172 şirketin kurulumunu destekledik. Yeni kurulan İMECE Circle ile de sadece mülteci girişimcileri, freelancer çalışanları ve mentorları bir araya getirmekten ziyade ülke ekonomisi içerisindeki diğer aktörlerle de buluşturmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.”

UNHCR Geçim Kaynakları ve Ekonomik İçerme Programları Müdür Yardımcısı İmren Arslanoğlu ise şunları söyledi:

“Mülteci girişimciliğini öne çıkaran ve bunu yeni nesil teknolojiler odağındaki eğitimlerle yapmaya çalışan İMECE Projemiz ile çok güzel sonuçlar elde ettik. UNHCR, öncelikli olarak mültecilerin bulundukları ülkede yasal haklarını koruma üzerine çalışmalar yürüten bir organizasyon. UNHCR Geçim Kaynakları ve Ekonomik İçerme Programları olarak temel amacımız kişinin kendi kendine yeterliliğini sağlamak ve hayatı için kendisinin karar verebilmesini mümkün kılmak. Türkiye’de bugün 3 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci ve 300

bin kadar da farklı milletlerden mülteciler yer almakta. Türkiye’de yaşayan mültecilerin üçte biri çalışabilir durumda. Biz de bu kesimin ekonomiye katkısını sağlamak için çalışmalarımıza başlarken sadece girişimciler özelinde çalışmalar değil, mesleki eğitim vermeye de özen gösterdik. Habitat Derneği ile yaptığımız çalışmalar ile girişimcilere yönelik teknoloji odaklı eğitimler düzenledik. Sivil toplumun yanı sıra kamu kurumları ile de iş birliği kurarak network oluşturmaya ve bunu sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz.”

UNCHR Geçim Kaynakları ve Ekonomik İçerme Programları’ndan Cem Uluyüce ve Erdinç Kalıntaş’ın da katıldığı etkinlik 50 network üyesinin yer aldığı tanışma kısmı ile devam etti. İMECE Circle’a dahil olan network üyeleri ilerleyen süreçte aralarında bilgi, deneyim, beceri ve hizmet alışverişi yaparken aynı zamanda çeşitli sektör liderleri ile bir araya gelerek kendi işlerini de geliştirme fırsatı yakalayacaklar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar