Dijital Dönüşüm

Yapay Zeka Yıldızları

Proje Hakkında

Habitat Derneği ve Vodafone Vakfı Türkiye’nin yapay zeka alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük etmek için, Yarını Kodlayanlar Projesi deneyimi ile yeni dönemde yürütülecek Yapay Zeka Yıldızları Projesi için bir araya geldi. 11-14 yaş arası ortaokul öğrencilerinin yapay zeka ile buluşmasını, yapay zeka konusunda çeşitli araçlar ile içerik üretilmesini, yapay zekayı sadece tüketici değil aynı zamanda da üretici konumunda kullanmayı sağlayacak içeriklerle dolu proje 81 ilde gönüllüleri ile yaygınlaşmaya başlayacak. Genç gönüllüler ve öğretmenler ile Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilecek eğitimler ile öğrenciler yapay zekayı kapsamlı şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebileceklerdir. Pilot yılında 35.000 ortaokul öğrencisine ulaşmayı hedefleyen proje aynı zamanda global içerik ve etkinliklerle çocukların projelerinin geliştirilmesine de farklı alanlar yaratacaktır.

Yapay Zeka eğitimleri ve sınıf atölyeleriyle öğrenciler başlangıçta 6 saatlik yapay zekaya giriş eğitimi almakta ve kodlama örneklerini görmektedir. 6 saat sonunda öğrenciler yapay zeka ile ses, görüntü tanıma örneklerini hayata geçirebilmekte ve isteklerine göre eğitimleri web sitesi ve gönüllü eğitmenlerle derinleştirebilmektedir. SUJ Global Hackathon ve Ulusal AI Hackathon olmak üzere yapay zeka odaklı iki hackathon düzenlenerek öğrencilerin kendi projelerini yapay zeka ile geliştirip destek almaları sağlanacaktır. Websitesi üzerinden eğitim içerikleri ve ders modüllerinin takip edilmesiyle öğrenciler dersler sonrasında yapay zeka, Python, sanal gerçeklik gibi alanlarda bilgilerini derinleştirip uygulama yapabileceklerdir. Aynı zamanda öğrenciler sürdürülebilirlik alanında yapay zeka ile çalışarak Yeşil Gezegen temasını teknolojik yeniklerle işleyeceklerdir. Teknoloji Sınıf Ağı ve Eğitim Çadırı ile yapay zeka eğitimleri aynı zamanda mobil bir şekilde çeşitli şehirlerde ve merkezden uzak bölgelerde de yapay zeka eğitimlerinin yaygınlaştırılmasını desteklemede önemli katkı sağlamaktadır.

Lise öğrencileri ile Yapay Zeka Eğitimleri, Ebeveynler ile 21. YY Yetkinlikleri eğitimleri gerçekleştiriyoruz. MIT Clubhouse ve CodeClub iş birlikleri ile hem farklı eğitim metodlarını hem de yapay zeka eğitimi içeriklerini yaygınlaştırıyoruz. Clubhouse Ağı Nedir?

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından oluşturulan Clubhouse Ağı, teknoloji ile tasarım öğrenimi, menfaat yaratma, iletişim ağı kurma, saygı ve güven oluşturmayı birleştirmek amacıyla teknoloji merkezlerinin açılmasında büyük rol oynamıştır.

Habitat’ta Yapay Zeka Yıldızları projesi kapsamında açılan Clubhouse sınıfları ile dezavantajlı gençlere teknoloji üzerinde özgürce çalışabilecekleri bir ekosistem sunuyor.

• 11-14 yaş aralığındaki ortaokul öğrencileri
  • 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencileri