Dijital Dönüşüm

Yarını Kodlayanlar

Proje Hakkında

Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek amacıyla yola çıkan Yarını Kodlayanlar Projesi, 7-14 yaş arasındaki çocuklara kodlama bilinci aşılamayı hedefleyen bir eğitim programıdır. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği ortaklığında yürütülen proje, çocukların sadece teknoloji tüketicisi olmayıp algoritma geliştirme yeteneklerini artırarak yeni teknoloji ve dijital eserler üretmeleri konusunda onları desteklemeyi amaçlamaktadır. Tüm Türkiye’de verilen eğitimlerde çocuklarımıza, hayal güçlerini harekete geçirecek ve onları yaratıcı düşünmeye motive edecek dört temel değeri öğretmeyi hedefliyoruz:
 “Hayal et, Tasarla, Yap, Paylaş“.
81 ilde 7-14 yaş arasındaki çocuklara, 4 saat boyunca “Scratch” programlama dili eğitimleri veriyoruz. Bununla birlikte çocukların yaratıcı düşünme becerileri ile algoritmaya ve kodlamaya giriş yapmalarını sağlıyoruz. Tinkercad ile 3 Boyutlu Tasarım eğitimleri sonrasında eğitimi alan çocuklarla “Hackathon” etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.
Lise öğrencileri ile Yapay Zeka Eğitimleri, Ebeveynler ile 21. YY Yetkinlikleri eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimlerin yanında dezavantajlı bölgelerdeki okullarda açtığımız 30 teknoloji sınıfı ile çocukların teknolojiye erişimini arttırıyoruz. MIT Clubhouse ve CodeClub iş birlikleri ile hem farklı eğitim metodlarını hem de bilgisayarsız kodlama eğitimi içeriklerini yaygınlaştırıyoruz.

Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamındaki eğitim içeriklerine ulaşmak için https://yarinikodlayanlar.com/ tıklayınız.

Scratch Nedir?

Çocuklara temel programlama ve yazılım becerileri ile algoritmik düşünme becerilerini kazandıran bir eğitimdir. Yarını Kodlayanlar, çocukların sayısal olarak düşünmeleri ve hareket etmeleri için bir ilk adım eğitimi olarak tasarlanmıştır.

Scratch, MIT Media Labs tarafından başlatılan bağımsız bir görsel programlama dilidir. Scratch çocukları, kolayca yaratıcı hikayeler, animasyonlar ve oyunlar geliştirerek temel bilgisayar bilimi becerilerini geliştirmelerini sağlayarak daha gelişmiş bilgisayar programlama becerileri kazanmaya hazırlar. Scratch’in tüm araçları, scratch.mit.edu adresinde mevcuttur.

AI Nedir?
Yapay Zeka, insan zekasını taklit edebilen algoritmalara verilen isimdir. Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında bu tür algoritmaların temel çalışma prensipleri olan makine öğrenmesi, doğal dil işleme, bulut teknolojisi vb. dış dünyadan veri alıp işlemesini sağlayan yazılım ve donanım konularında eğitimler verilmektedir.

14-17 yaş arası Yapay Zeka eğitimi alan gençlerimiz hem yapay zekanın çalışma prensiplerini hem de bir bilgisayarın dünyayı nasıl algıladığını anlayacaklardır.

Clubhouse Ağı Nedir?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından oluşturulan Clubhouse Ağı, teknoloji ile tasarım öğrenimi, menfaat yaratma, iletişim ağı kurma, saygı ve güven oluşturmayı birleştirmek amacıyla teknoloji merkezlerinin açılmasında büyük rol oynamıştır.

Habitat’ta Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında açılan Clubhouse, dezavantajlı gençlere teknoloji üzerinde özgürce çalışabilecekleri bir ekosistem sunuyor.
  • 7-14 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencileri
  • 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencileri