Yarını Kodlayanlar

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek ve genç nesilleri eğitimle güçlendirerek kodlama bilincini yaymak için bir araya geldi. “Yarını  Kodlayanlar” Projesi’ndeki eğitimler  sayesinde  çocuklarımız  sadece  teknoloji  tüketicisi  olmayıp  yeni teknoloji ya da  dijital eser yaratmanın yollarını öğreniyor.

Proje bu yönüyle kodlama, liderliğini yaptığımız Dijital Dönüşüm vizyonuyla da doğrudan örtüşüyor. Proje kapsamında verdiğimiz eğitimlerde çocuklara 4 temel değeri öğretmeyi hedefliyoruz:

Hayal et – Tasarla – Yap – Paylaş

Bu değerler, “kendin yap” kültürünün de temelini oluşturuyor. Yeni fikirler her zaman hayal etmekle başlar. Çocuklarımızın hayal gücünü harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Onlara hayal ettikleri düşünceleri tasarlama imkânı sunuyoruz.

81 ilde 7-14 yaş arasındaki çocuklara,  4 saat boyunca “Scratch” programlama dili eğitimleri veriyoruz. Bununla birlikte çocukların yaratıcı düşünme becerileri ile algoritmaya ve kodlamaya giriş yapmalarını sağlıyoruz. Sonrasında eğitimi alan çocuklarla “Hackathon” etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.

Bu eğitimlerin yanında pilot olarak belirlediğimiz İstanbul, Ankara ve Trabzon illerinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile birlikte açtığımız Yapay Zeka Odaklı Kodlama sınıflarında akredite olduğumuz MIT The Clubhouse Network’ün geliştirdiği içerikler ile 14-17 yaş aralığındaki gençlere yapay zeka eğitimlerini ulaştırıyoruz.

Scratch Nedir ?

Çocukların programlama ve yazılım temel becerisini ve algoritmik düşünme yetisi kazanmasını sağlayan eğitim Yarını Kodlayan çocukların bilişimsel düşünme ve hareket etmeleri için ilk basamak eğitim olarak tasarlanmıştır.

Scratch MIT Media Labs tarafından başlatılan bağımsız bir görsel programlama dilidir. Scratch çocukların kolayca yaratıcı hikayeler, animasyon ve oyunlar geliştirerek temel bilgisayar bilimi becerileri geliştirmesini sağlayarak onları daha ileri seviye bilgisayar programlama yetileri kazanmaya hazırlar. Scratch’in tüm araçlarına scratch.mit.edu adresinden erişilebilir.

Çocuk Hackathonları Nedir ?

Yarını Kodlayanlar Projesi’nin uygulama döneminde Scratch eğitimi almış çocuklarla toplam 9  ilde çocuk hackathon’ları gerçekleştirilmiştir. Çocukların teknoloji üretimi odağında farkındalık ve deneyimini arttırmak hedefiyle düzenlenen çocukların çocuk hackathon’larına ilgisi çok yüksek olmuştur. Hackathon’larda çocuklar  temel kodlama becerilerini robot uygulamaları ile birleştirme fırsatı yakalamıştır.

10 kişilik takımlar halinde, her takım için 1 mentör ve 1 kamp lideri yönetiminde 8 saat olarak gerçekleştirilen çocuk hackathon’larında mBot robot eğitimi gerçekleştirilmiş; ardından çocuklar proje çalışmalarına katılmıştır.

İzmir’de gerçekleştirdiğimiz hackathonunun videosunu izlemek için tıklayınız.

Yapay Zeka Eğitimleri Nedir ?

Yapay Zeka, insan zekasını taklit edebilen algoritmalara verilen isimdir. Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında, bu tarz algoritmaların temel olarak çalışma prensibi olan makina öğrenmesi, doğal dil işleme süreci, bulut teknolojisi, vb. yazılımsal konularda ve dışarıdaki dünyadan verileri alıp işlemesini sağlayan donanımlar hakkında eğitimler verilmektedir.

Yapay Zeka eğitimleri alan 14-17 yaş arasındaki gençlerimiz, hem temel olarak yapay zekanın çalışma prensiplerini hem de bir bilgisayarın dünyayı nasıl algıladığını kavrayacaklar.

The Clubhouse Network Nedir?

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından oluşturulan The Clubhouse Network, teknolojiyi tasarımsal öğrenme, kendi ilgi alanlarını oluşturma, iletişim ağı oluşturma, güven ve saygı oluşturma felsefeleri ile birleştirme amacıyla 1993 yılından günümüze çeşitli ülkelerde dezavantajlı konumda bulunan gençler için teknoloji merkezlerinin açılmasına vesile olmaktadır.

Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında ve İstanbul özelinde açılan “The Clubhouse at Habitat”  dezavantajlı durumda bulunan gençlere serbest bir şekilde teknoloji üzerine çalışabilecekleri bir ekosistem sunmaktadır.

Yarını Kodlayanlar
#BuMamaBenden Diyerek Bu İyiliğin Bir Parçası Olun!
Çocuk Eğitimlerine Başvur
Hedef Grup

7 – 14 Yaş Arası Çocuklar

Proje Ortakları & Destekleyiciler
  • Habitat Derneği
  • Türkiye Vodafone Vakfı
Uygulama Dönemi

2016 – Halen

Proje Faaliyetleri
  • Gönüllü Eğitmenler için Eğitici Eğitimi (30 Saat)
  • Çocuklar için Scratch Kodlama Eğitimi (en az 4 saat)
  • Çocuklar için Çocuk Hackathon’ları (8 saat)
Proje İlleri
  • 81 İl
Güncel Durum

Yüz yüze ulaşılan toplam çocuk sayısı: 54.493
Gönüllü Eğitmen Sayısı:

Yarını Kodlayanlar Projesi Gönüllü Eğitmeni: 355
Temel Kodlama Eğitimi Gönüllü Öğretmeni: 38
Çocuk Hackathonu: 9 İl
Gerçekleştirilen Çocuk Hackathonu sayısı: 9 Hackathon
Çocuk Hackathonları ile ulaşılan toplam çocuk: 1.132
Kodlama Tırı’nın dolaştığı il sayısı: 13
Kodlama Tırı ile ulaşılan çocuk sayısı: 3.669

• Proje Yöneticisi: Nurdan Ertoğan
  • Eğitim Koordinatörü: Y. Arda Görgün

İş birlikleri için: nurdan@habitatdernegi.org
Yerelde çocuklarınıza eğitim ulaştırmak ve Yarını Kodlayanlar eğitmeni/gönüllüsü olmak için: arda@habitatdernegi.org
Diğer sorularınız için: dijitaldonusum@habitatdernegi.org adreslerine mail atabilirsiniz.