Yarını Kodlayanlar

Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek amacıyla yola çıkan Yarını Kodlayanlar Projesi, 7-14 yaş arasındaki çocuklara kodlama bilinci aşılamayı hedefleyen bir eğitim programıdır. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği ortaklığında yürütülen proje, çocukların sadece teknoloji tüketicisi olmayıp algoritma geliştirme yeteneklerini artırarak yeni teknoloji ve dijital eserler üretmeleri konusunda onları desteklemeyi amaçlamaktadır. Tüm Türkiye’de verilen eğitimlerde çocuklarımıza, hayal güçlerini harekete geçirecek ve onları yaratıcı düşünmeye motive edecek dört temel değeri öğretmeyi hedefliyoruz:

“Hayal et, Tasarla, Yap, Paylaş“

81 ilde 7-14 yaş arasındaki çocuklara, 4 saat boyunca “Scratch” programlama dili eğitimleri veriyoruz. Bununla birlikte çocukların yaratıcı düşünme becerileri ile algoritmaya ve kodlamaya giriş yapmalarını sağlıyoruz. Tinkercad ile 3 Boyutlu Tasarım eğitimleri sonrasında eğitimi alan çocuklarla “Hackathon” etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Lise öğrencileri ile Yapay Zeka Eğitimleri, Ebeveynler ile 21. YY Yetkinlikleri eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimlerin yanında dezavantajlı bölgelerdeki okullarda açtığımız 30 teknoloji sınıfı ile çocukların teknolojiye erişimini arttırıyoruz. MIT Clubhouse ve CodeClub iş birlikleri ile hem farklı eğitim metodlarını hem de bilgisayarsız kodlama eğitimi içeriklerini yaygınlaştırıyoruz.

Scratch Nedir ?

Çocukların programlama ve yazılım temel becerisini ve algoritmik düşünme yetisi kazanmasını sağlayan eğitim Yarını Kodlayan çocukların bilişimsel düşünme ve hareket etmeleri için ilk basamak eğitim olarak tasarlanmıştır.

Scratch MIT Media Labs tarafından başlatılan bağımsız bir görsel programlama dilidir. Scratch çocukların kolayca yaratıcı hikayeler, animasyon ve oyunlar geliştirerek temel bilgisayar bilimi becerileri geliştirmesini sağlayarak onları daha ileri seviye bilgisayar programlama yetileri kazanmaya hazırlar. Scratch’in tüm araçlarına scratch.mit.edu adresinden erişilebilir.

Çocuk Hackathonları Nedir ?

Yarını Kodlayanlar Projesi’nin uygulama döneminde Scratch eğitimi almış çocuklarla toplam 9  ilde çocuk hackathon’ları gerçekleştirilmiştir. Çocukların teknoloji üretimi odağında farkındalık ve deneyimini arttırmak hedefiyle düzenlenen çocukların çocuk hackathon’larına ilgisi çok yüksek olmuştur. Hackathon’larda çocuklar  temel kodlama becerilerini robot uygulamaları ile birleştirme fırsatı yakalamıştır.

10 kişilik takımlar halinde, her takım için 1 mentör ve 1 kamp lideri yönetiminde 8 saat olarak gerçekleştirilen çocuk hackathon’larında mBot robot eğitimi gerçekleştirilmiş; ardından çocuklar proje çalışmalarına katılmıştır.

İzmir’de gerçekleştirdiğimiz hackathonunun videosunu izlemek için tıklayınız.

Yapay Zeka Eğitimleri Nedir ?

Yapay Zeka, insan zekasını taklit edebilen algoritmalara verilen isimdir. Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında, bu tarz algoritmaların temel olarak çalışma prensibi olan makina öğrenmesi, doğal dil işleme süreci, bulut teknolojisi, vb. yazılımsal konularda ve dışarıdaki dünyadan verileri alıp işlemesini sağlayan donanımlar hakkında eğitimler verilmektedir.

Yapay Zeka eğitimleri alan 14-17 yaş arasındaki gençlerimiz, hem temel olarak yapay zekanın çalışma prensiplerini hem de bir bilgisayarın dünyayı nasıl algıladığını kavrayacaklar.

The Clubhouse Network Nedir?

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından oluşturulan The Clubhouse Network, teknolojiyi tasarımsal öğrenme, kendi ilgi alanlarını oluşturma, iletişim ağı oluşturma, güven ve saygı oluşturma felsefeleri ile birleştirme amacıyla 1993 yılından günümüze çeşitli ülkelerde dezavantajlı konumda bulunan gençler için teknoloji merkezlerinin açılmasına vesile olmaktadır.

Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında ve İstanbul özelinde açılan “The Clubhouse at Habitat”  dezavantajlı durumda bulunan gençlere serbest bir şekilde teknoloji üzerine çalışabilecekleri bir ekosistem sunmaktadır.

Yarını Kodlayanlar
#BuMamaBenden Diyerek Bu İyiliğin Bir Parçası Olun!
Çocuk Eğitimlerine Başvur
Hedef Grup

Kodlama Eğitimleri: 7 – 14 Yaş Arası Çocuklar

Yapay Zeka Eğitimleri: 14-17 Yaş Arası Gençler

Ebeveyn Eğitimleri: Tüm Ebeveynler

Proje Ortakları & Destekleyiciler
  • Türkiye Vodafone Vakfı

2016 – Halen

Proje Faaliyetleri
  • Çocuklar için Kodlama Eğitimleri
  • Çocuklar için 3d Tasarım Eğitimleri
  • Gönüllü Eğitici Eğitimleri
  • Hackathon ve Fikir Maratonları
  • Ebeveynler için Dijital Güvenlik Eğitimleri
Proje İlleri
  • 81 İl
Güncel Durum

2016-2021 yılları arasında 201.190 çocuk kodlama eğitimlerimizi aldı.

(Ekim 2021)

• Proje ve İş Birlikleri: oguz@habitatdernegi.org