HABİTAT I Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı
1976 yılında Kanada’nın Vancouver kentinde “Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı – HABİTAT I ” toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda özellikle kalkınma yolundaki ülkelerin karşılaştıkları kentleşme ve konut sorunlarının çözümüne katkıda bulunabilmek ve yerleşme / iskan konularında uluslararası çapta işbirliği ve eşgüdüm sağlayabilmek amacıyla Birleşmiş Milletler Örgütünün içerisinde uzmanlaşacak bir “merkez” oluşturulması fikri yaygın kabul görmüş ve hemen akabinde BM Genel Kurulunun 19 Aralık 1977 tarih ve 32/167 sayılı kararı ile “Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi (Habitat)” ve “Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Komisyonu (UNCHS)” kurulmuştur.
BM Çevre ve Kalkınma Konferansı – Rio Yeryüzü Zirvesi
1992 Rio Yeryüzü Zirvesi’nde “sürdürülebilir kalkınma”, tüm insanlığın 21. yüzyıldaki ortak hedefi olarak benimsenmiş ve bu doğrultuda, 21. yüzyılda çevre ve kalkınma sorunlarıyla başa çıkılmasına ve sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşılmasına yönelik ilkeleri ve eylem alanlarını ortaya koyan “Gündem 21” başlıklı Eylem Planı, Zirve’nin temel çıktısı olarak, BM üyesi ülkelerce kabul edilmiştir.
BM Sosyal Kalkınma Zirvesi
Zirve, etik, sosyal, politik ve ekonomik zorunluluk olarak kendini yoksulluğu ortadan kaldırmaya adayan 117 devlet ve hükümet başkanını bir araya getirdi. Temel insan ihtiyaçlarının karşılanması, ekonomik ve sosyal eşitsizliğin azaltılması ve sürdürülebilir geçim kaynaklarının sağlanması için diğer konferanslarda alınmış olan kararların, daha tutarlı ve bütünsel bir plana entegre edilmesi benimsendi.
BM İstanbul Habitat II Konferansı, Kent Zirvesi
Türkiye’de Gündem 21 uygulamaları, Habitat II İstanbul ile eşzamanlı olarak başlamıştır ve yerel yönetimlerce benimsenmeye başlanmıştır.
Habitat II ve Gündem 21 Kararları’nın Hayata Geçirilmesi için Gençlik Derneği Kuruldu
11 Nisan 1997 yılında bir grup aktivist bir araya gelerek Habitat II ve Gündem 21 Kararları’nın Hayata Geçirilmesi için Gençlik Derneği’ni kuruldu.
Sürdürülebilir Temiz Enerji Yayınları
Biyokütle, Geçmişten Bugüne Enerji Kullanımı, Güneş Pilleri, Güneşimizi Tanıyalım, Güneş Mimarlığı, Jeotermal Enerji, Rüzgar Enerjisi ve Hidrojen Enerjisi konularını ele alan 8 farklı kitapçık hazırlandı.
Türkiye Yerel Gündem 21 Programı Başladı
Önemli bir yerel demokratikleşme programı olan Türkiye Yerel Gündem 21 Programı, genel olarak sivil toplumun karar alma mekanizmalarına katılımını ve yerel yatırımları etkilemelerini hedefledi. 2001 yılına gelindiğinde farklı kentlerdeki Gençlik Meclisleri aralarında ulusal düzeyde bir iletişim ağı oluşturmuş ve bu birliktelik 19 Mayıs 2004 tarihinde 77 ilden 306 gençlik delegesinin katılımıyla TBMM tören salonunda gerçekleştirilen törenle Ulusal Gençlik Parlamentosu’na (UGP) dönüştü.
Dernek “Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği” İsmini Aldı
1998 yılında yapılan genel kurul ile Dernek adını “Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği” olarak değiştirmiştir.
BM İnsan Yerleşimleri Komisyonu
1996 İstanbul Habitat II Kent Zirvesi’nde üye ülkelerce kabul edi- len Habitat Gündemi’nin yerel düzeyde uygulanması amacıyla, bir Elkitabı hazırlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalar çerçevesinde hazırlanan “Habitat Yerel Eylem Planlaması Ortaklar Elkitabı” Mayıs 1999’da Nairobi’de düzenlenen BM İnsan Yerleşimleri Komisyonu 17. Oturumu’nda üye ülkeler tarafından kabul edilmiştir.
Deprem Bölgesinde Gençlik Evleri ve Korumacı Aile Kampanyası
Korumacı Aile Kampanyası, deprem felaketiyle birlikte eğitim görme olanaklarını kaybetmiş lise ve üniversite öğrencisi gençlerimize Korumacı Aile aracılığıyla eğitim bursu sağlamak amacındadır. Depremde ebeveynlerinden birini veya her ikisini, dolayısıyla da eğitim olanaklarını kaybetmiş ya da işçi, emekli gibi dar gelirli ebeveynlere sahip olup depremin yol açtığı maddi zararlarla zaten kısıtlı olan olanakları da kalmamış gençler, kampanyanın öncelikli hedef kitlesini oluşturmaktadır.
BM Binyıl Kalkınma Hedefleri
2000 yılında, 189 ülke bireyleri aşırı yoksulluktan ve diğer pek çok yoksunluktan kurtarmak için bir söz verdi. Bu söz ile birlikte sekiz Binyıl Kalkınma Hedefi belirlendi.
Güneydoğu Anadolu Gençlik için Sosyo-Ekonomik Gelişim Programı
Güneydoğu Anadolu Gençlik için Sosyal Gelişim Programı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetersiz öğretim ve mesleki eğitim olanakları, yüksek düzeyde işsizlik, sosyal ve kültürel etkinliklerin ve boş zamanları değerlendirme mekanlarının yetersizliği gerekçeleri ile Mayıs 2001 ve Ağustos 2006 tarihinde yürütülmüştür.
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi - Johannesburg
Türkiye Yerel Gündem 21 uygulaması dünyada En iyi Yerel Gündem 21 Uygulama Ödülü'nü aldı.
Ulusal Gençlik Parlamentosu (UGP)
Habitat Derneği'nin sekreteryalığında uygulamaya konan Ulusal Gençlik Parlamentosu Türkiye’de gençlerin karar alma süreçlerine aktif katılımı ve bu anlamda bütüncül bir gençlik politikasının geliştirilmesi sürecine katkı sağlamak hedefiyle kuruldu. Ülke genelindeki Gençlik Meclisleri 19 Mayıs 2004 tarihinde bir araya gelerek TBMM’de gerçekleştirilen törenle Ulusal Gençlik Parlamentosu’nun (UGP) kuruluşunu ilan etti.
Geleceğini Tasarla Programı
Geleceğini Tasarla Programı, genç gönüllülerin kendi bilgi teknolojileri uzmanlığını akran eğitimi yöntemiyle kitlelere yaygınlaştırmayı, online ve yüz yüze eğitimler aracılığıyla gençlerin kişisel gelişimlerini ve kapasitelerini geliştirilmesini desteklemeyi, İnternet Girişimciliği ve İnternet güvenliği konusunda gençler arasındaki farkındalığın arttırılmasını hedeflemektedir.
Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak Projesi
Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak Projesi, Türkiye’de sayısal uçurumun kapatılması, bilgisayar okur-yazarlığı oranının arttırılması ve gençlik istihdamının desteklenmesi hedefi doğrultusunda hayata geçirildi. Özellikle dezavantajlı gençlerin kapasitelerinin Avrupalı gençler standardına yükseltilmesini hedefleyen proje ile Türkiye’de bilgi teknolojileri sektöründeki kalifiye eleman açığının kapatılması da hedeflenir.
İyi Uygulama Örneği
Geleceğini Tasarla Programı 2005 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından iyi uygulama örneği olarak gösterildi.
Hayata Artı Projesi Başladı
Türkiye çapında gençlik kalkınma projelerini desteklemek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Coca-Cola Türkiye’nin oluşturduğu, uygulama çalışmalarını Habitat için Gençlik Derneği’nin yürüttüğü Hayata Artı Gençlik Fonu, kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen uluslararası düzeydeki en uzun süreli ve en büyük gençlik fonu olarak uygulamaya başlatılmıştır.
Seçilmek İstiyorum Kampanyası
Seçilmek İstiyorum kampanyasıyla milletvekili seçilme yaşı 30’dan 25’e indirilmesine dair Anayasa değişikliği kabul edildi.