Facebook Eğitim Programı Türkiye’de 1000 Gazeteciye Ulaştı

[vc_row][vc_column][vc_column_text animation_delay=”0″]Facebook’un geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi ve Habitat Derneği (Habitat) iş birliğiyle başlattığı Facebook Dijital Gazetecilik Eğitimleri’nin ilk yılı, Aralık ayında gerçekleştirilen on dokuzuncu ve son oturumla tamamlandı.

“Facebook ve Instagram’ın habercilikte etkin kullanımı üzerine eğitimler verilen program kapsamında, Türkiye’de 62 iden katılımla, yüzde 54’ü kadın olmak üzere 1,050 gazeteci ve gazetecilik öğrencisine eğitimler verildi. Pandemi öncesi İstanbul Facebook İstasyon’da yüz yüze gerçekleştirilen eğitimler, covid19 önlemleri kapsamında online olarak tamamlandı.”

[/vc_column_text][et_video mp4=”https://habitatdernegi.org/wp-content/uploads/video_arzu_cekirge.mp4″ image=”36102″][vc_column_text animation_delay=”0″]Tüm gazetecilere ve gazetecilik öğrencilerine açık ve ücretsiz olan eğitimler, Facebook ve Instagram’da hedef kitle oluşturmaya ve Facebook Live, Facebook Watch, Instagram Hikayeler, IGTV ve Reels gibi Facebook ve Instagram özelliklerini kullanarak video aracılığıyla hikaye anlatımına odaklanan oturumlar içerdi. Buna ek olarak, katılımcılara yanlış bilgilendirme, doğruluk kontrolü ve telif hakları ile nefret söylemine yönelik kısıtlamalarla ilgili bilgiler sunuldu.

Dünyanın dört bir yanından milyarlarca insanın dünyadaki gelişmelerden haberdar olmak ve bilgi almak için Facebook’u ziyaret ettiğini ve bu sorumluluğun bilincinde olduklarını ifade eden Facebook Medya Ortaklıkları Yöneticisi Eren Sağır, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sorumlulukla, dünya genelindeki gazetecilere ve gazetecilik öğrencilerine dijital becerilere sahip olmaları ve sosyal medyayı yetkinlikle kullanabilmeleri adına eğitimler, hibe olanakları, burs programları ve farklı programlar sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi ve Habitat iş birliğiyle başlattığımız bu eğitim programıyla da hedefimiz, ülkemizdeki gazetecilerin platformlarımızda yüksek kaliteli habercilik yapmalarına ve bu alanda iş bulabilmelerine yardımcı olmaktı.

Mutlulukla söyleyebilirim ki, programımızla bir yılda binden fazla gazeteciye ulaştık. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’de yanlış bilgilerle savaşmaya, haber okuryazarlığını desteklemeye, yeni girişimlere yatırım yapmaya ve platformumuzdaki gazeteciliği iyileştirmeye devam edeceğiz.”[/vc_column_text][et_video mp4=”https://habitatdernegi.org/wp-content/uploads/video_mucahit_yolcu.mp4″ image=”36108″][vc_column_text animation_delay=”0″]Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm başkanı ve programın akademik danışmanı Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu ise Facebook tarafından küresel olarak dünyanın farklı ülkelerinde başlatılan gazetecilere yönelik bu eğitimlerin Türkiye’de Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya mezunları tarafından verilmesinin kendileri için bir mutluluk vesilesi olduğunu belirtti. “Gazeteciliğin dijital dönüşümünün büyük bir hızla ilerlediği günümüzde bu mecralarda yapılan üretimi geliştirmek, hem mecraların hem de gazeteciliğin önünü açacaktır” şeklinde konuşan Eylem Yanardağoğlu, gençlerin bu eğitimlere gösterdiği ilginin bu dönüşümün bir işareti olduğunu ifade etti.

Etkileşimin çok daha hızlı ve yoğun olduğu dijital gazetecilikte, özgür olmanın fırsatlarından yararlanılırken, doğru ve güvenilir haber kaynağı için bir o kadar da dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise sözlerine şöyle devam etti;

“Hayatın her alanına etki eden dijital teknolojiler; yazılı, görsel ve işitsel medyayı da aynı hızda dönüştürüyor. Bu noktada gazetecilerin de bu dönüşüme ayak uydurması zorunlu hale geliyor. Dijital

medyanın sunduğu fırsatlardan yararlanmak, bu alanı doğru ve güvenilir bir şekilde ustaca kullanabilmek için dijital becerilerin ve yetkinliklerin gelişmesi de bir o kadar önem arz ediyor. İletişim öğrencileri, dijital medyaya yeni başlayan gazeteciler ve sosyal medya uzmanları için yapılan bu eğitimin büyük bir ihtiyaca cevap verdiği düşüncesindeyim.”

Eğitimlere katılan medya profesyonelleri, dijitalleşmenin ve sosyal medyanın artık işlerinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandılar;[/vc_column_text][et_video mp4=”https://habitatdernegi.org/wp-content/uploads/video_kubra_kalem.mp4″ image=”36105″][vc_column_text animation_delay=”0″]Cem Seymen, Televizyon Programcısı & Ekonomist – CNN Türk: “Toplum artık izlediği, takip ettiği gazeteciyi demokratik ve objektif biçimde değerlendirme olanağına sahip. Dijital gazetecilik bu anlamda sonsuz fırsatlar sunuyor. İletişim öğrencileri ve sosyal medya uzmanlarının özgürlüklerin sınırını genişletecek bu tarihi fırsatın inceliklerini bilmesi büyük önem taşıyor”

Arzu Çekirge Paksoy, Köşe Yazarı – Posta Gazetesi: “Dijitalleşme ve sosyal medya artık işlerimizin önemli bir parçası ve geleneksel mecraların yanı sıra sosyal medyayı da iyi anlamak, yenilikleri izlemek ve hızlı bir şekilde de adapte olmak gerekiyor.”

Perihan Çakıroğlu, Ekonomi Yazarı – Haber Analiz: “Dijital medya, biz gazeteciler için halka ulaşımda çok öne geçti. Hem iletişim fakültelerinde eğitim gören gençler hem de biz profesyoneller için sosyal medyanın doğru ve etkili kullanımı çok önemli.”

Murat Kıvanç, Editor – ntv.com.tr: “Lider konumdaki editörler olarak bizler becerilerimizi geliştirmeli ve yeni araçları, sosyal medyayı takip ederek her zaman kendimizi güncel tutmalıyız. Özellikle Topluluk Grupları ve Facebook İçerik Stüdyosu konusu işimizde fark yaratmamıza yardımcı olacak.”

Bengül Büyükhan Arıca, Editör – Demirören Haber Ajansı (DHA): “Dijital haber editörleri olarak bu eğitimler bizim için çok önemli. Çünkü dijital medya çok hızlı değişiyor. Seanslar sırasında öğrendiğim yeni araçlar ve kavramlar kariyerim ve mesleğim için faydalı olacak.”

Selim Öztürk, Gazeteci – Hürriyet com.tr: “Bir haberci olarak elbette en çok istediğimiz şey yaptığımız haberleri olabildiğince çok insana okutabilmek. Sosyal medya bu nedenle önemli ve bu kapsamda yenilikleri sıcağı sıcağına öğrenmek ve sürekli takip etmek çok önemli.”

Mücahit Yolcu, Muhabir – Demirören Haber Ajansı (DHA): “Teknolojiyle birlikle, gelişen iletişim araçlarına bizim de meslek gereği ayak uydurmamız gerekiyor. Özellikle sosyal medyayı nasıl daha etkili ve güvenli bir şekilde kullanmamız gerektiği konusu bizler için çok önemli.”

Facebook Gazetecilik Projesi dünyanın dört bir yanındaki haber yayıncılarıyla iş birliği yaparak anlamlı haberciliği desteklemeye ve toplulukları güçlendirmeye devam edecek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar