Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Habitat Derneği’nin 2016 yılında hayata geçirdiği İMECE Projesi, Suriyeli mültecilerin becerilerini geliştirerek, istihdama katılımlarını artırmak ve iş fikirlerini hayata geçirmelerini amaçlamaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilen istihdam ve girişimcilik faaliyetleri ile mültecilerin ve ev sahibi topluluğun sosyal uyumu da desteklemektedir. 2016 yılından bu yana düzenlenen eğitim ve etkinlikler ile toplam 9.209 katılımcıya ulaşılmıştır. Bu süreçte 145 girişimci adayına iş fikirlerini geliştirebilmeleri için hibe destek programı sağlanmış, 64 iş kurulumu gerçekleştirilmiş ve 1.400 kişiye çalışma izni sağlanarak istihdama katılmalarına destek verilmiştir.
Proje kapsamında bu yıl pandemi nedeniyle online olarak düzenlenen ve iki gün süren “Girişimcilik Kampı”nda, iş fikrine sahip 30 girişimci adayı bir araya geldi. Kampın ilk gününde girişimci adaylarına alanında uzman eğitmenler tarafından İş Modeli Kanvası Oluşturma, Müşteri Profili Oluşturma, Değer Önerisi Tasarımı ve Yatırımcı Sunumu Hazırlama başlıklı eğitimler verildi. Bu eğitimler sayesinde iş modellerini geliştiren girişimci adayları, eğitmen ve mentorların desteğiyle yatırımcı sunumlarını hazırladılar. İkinci gün çevrimiçi ortamda odalara ayrılan katılımcılar, mentorlar ile bir araya gelerek yatırımcı sunumların üzerinde birlikte çalıştılar. Sonrasında katılımcılar; UNCHR Geçim Kaynakları ve Ekonomik İçerme Programları’ndan Cem Uluyüce ve Erdinç Kalıntaş, Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Metin, Habitat Derneği Sosyoekonomik Uyum Programı Direktörü Elif Bilge Erdölek, imece Platformu Direktörü Mustafa Özer ve Eğitmeni – Girişimci Gülşah Seyhan, İMECE Projesi Girişimcisi Amr Ajlouni ve Yaman Halawi’den oluşan jüri karşısına çıkarak yatırımcı sunumlarını gerçekleştirdiler.
İş fikirleri arasında, girişimci adayları ve öğrencilerine yönelik fikirlerini geliştirebilmeleri ve prototip oluşturabilmeleri için maker laboratuvarı, farklı oyunların olduğu mobil oyun aplikasyonu, güvenlik ve kontrol için akıllı ev sistemleri, Suriye ve Türk yemeklerinin yapıldığı ve sağlıklı gıdaların üretildiği restoran, online mağaza üzerinden aksesuar satışı ve Suriyelilere yönelik gıda malzemeleri ürünlerinin satıldığı online mağaza gibi birçok fikir yer aldı. Yatırımcı sunumlarının ardından seçilen iş fikirleri hibe mekanizmalarına yönlendirildi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]