İstanbul Blockchain Okulu Açılıyor

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz İstanbul Blockchain Okulu Projesi Lansmanı, 30 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. Proje ortaklarının katılımıyla gerçekleşen lansmanda son teknoloji devrimi, Blockchain teknolojileri ve Türkiye’deki Blockchain konusunda yetişmiş insan gücü konularına değinildi. İstanbul Blockchain Okulu Projesi, Blockchain teknolojisiyle ilgili verilecek temel farkındalık ve uzmanlık eğitimleri ile Türkiye’deki bilişim sektörüne katkı sağlamayı hedefliyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2018 yılı Yenilikçi ve Yaratıcı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Habitat Derneği olarak Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği iş birliğinde hayata geçirdiğimiz İstanbul Blockchain Okulu Projesi Lansmanı, Proje Koordinatörü İsmail Metin’in sunumuyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Dr. Bora Erdamar, Gazeteci- Yazar Ozan Onat ve Kimlic Co-Founder& CEO’su Gökhan Seçkin’in katılımıyla gerçekleşen “Geleceğin Dönüştürücü Gücü-Blockchain Paneli” ile devam etti.

“Blockchain teknolojisi, güvenli ve şeffaf bilgiye ulaşımı mümkün kılıyor”

Dijital Devrim’e kadar geçen süreçte üretimde yaşanan değişimleri kaçırarak, ekonomik anlamda tam bağımsız olabilme fırsatını kaçıran ülkemizin büyük bir dönüşümün kıyısında bulunduğunu söyleyen Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, açılış konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Sanayi 4.0” ile birlikte gelişen, başta yapay zekâ ve nesnelerin interneti alanındaki teknolojiler, hali hazırda var olan sosyo-ekonomik yapıyı da değişmeye zorlamakta. Temeline bilişim teknolojileri ile endüstriyel faaliyetleri alan Sanayi 4.0 için doğru ve güvenilir veriye erişim de kilit rol oynamaktadır. Bu çerçevede Blockchain teknolojisi, bilgiyi tek bir veri tabanında saklayan konvansiyonel veri depolama sistemlerinden ayrılarak, veriyi belirli bir merkeze ihtiyaç duymadan, değiştirilemez ve manipüle edilemez bir şekilde saklamaya imkân veriyor. Bu yönüyle Blockchain teknolojisi, güvenli ve şeffaf bilgiye ulaşımı mümkün kılıyor. Öte yandan, tüm veriyi herkesin erişime açık hale getirirken dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahaleyi de imkânsız kılan Blockchain teknolojisi, kullanıcısına sunduğu depolama sistemiyle bilginin güvenilirliğini ve şeffaflığını garanti altına almaktadır.

Habitat Derneği olarak teknoloji alanında son 5 yılda çok yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin bu küresel dijital dönüşüm sürecinde etkin rol alabilmesi, Blockchain ve ilgili teknolojilerde halen dünya genelinde ihtiyaç duyulan kalifiye insan gücü yetiştirmesine dayalıdır. Bu sebeple paydaşlarımızla birlikte Habitat Derneği olarak, Blockchain okuryazarlığını yaygınlaştırarak geniş kitlelerin bu teknolojiden haberdar olmasını sağlamak ve Blockchain uzmanlık eğitimlerimizle beraber ülkemizin ve özellikle kentlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak projeleri hayata geçirebilecek bireylerin yetişmesi hedefi ile yola çıkıyoruz. Başta gençlerimiz olmak üzere olabildiğince çok bireyin yetkinliklerini artırması adına eğitimde bir seferberliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada, paydaşlarımız İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla bugün burada temellerini attığımız İstanbul Blockchain Okulu ile bu seferberliğe büyük katkı vereceğimize dair şüphem yoktur. Son olarak önümüzdeki dönem TOBB ve Facebook ortaklığında, yapay zekâ laboratuvarları ile maker atölyelerinin olduğu ve aynı zamanda çeşitli kuruluşlara da hizmet verebileceğimiz yeni inovasyon merkezimizde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreteri İlkay Arıkan ise şöyle konuştu:

“Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, ülkemizde sermaye piyasamızın gelişmesi ve derinleşmesine yönelik hem yurt içinde hem de yurt dışında çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bunların yanı sıra finansal okuryazarlığı için de çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Karşılıklı şifreleme teknolojisiyle bilişim alanındaki her şeyi, güvenli bir hale getiren Blockchain teknolojisi, bilişimin seyrini değiştiren bir yapıya sahip. Türkiye’nin de bu küresel dijital dönüşüm sürecinde etkin rol alabilmesi Blockchain ve ilgili teknolojilerde halen dünya genelinde ihtiyaç duyulan kalifiye insan gücü yetiştirmesine dayalıdır.

Bu proje ile Türkiye’de Blockchain teknolojileri alanında farkındalık yaratmak, Türkçe bilgi kaynağı ve eğitim modülleri geliştirmek, gençlerin yetkinliğini artırmak ve ortaya çıkabilecek yenilikçi fikirleri destelemek amaçlamaktadır. Sermaye piyasası ve teknoloji alanındaki uzmanlıkları çerçevesinde destek vereceğimiz bu proje ile önceliğimiz olan ve çeşitli çalışmalarla destek olduğumuz İstanbul Finans Merkezi hedefimize Blockchain alt yapısını geliştirme yoluyla da katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.”

İstanbul Kalkınma Ajansı Temsilcisi Yasemen Özlem Mailoğlu da şunları söyledi:

“Biz kurulduğumuz günden bu yana genellikle bilgi odaklı teknolojiler, yenilikçilik ve inovasyon gibi, bunların isimleri değişmekle birlikte hemen hemen her dönem yenilikçilik temelli çalışmalar sürdürdük. Bu sene de çıktığımız Yenilikçi İstanbul’da bunlardan biriydi. Ve artık sadece yenilikçilikle yetinmenin de doğru olmadığını düşünerek, girişimcilik konularına da değiniyoruz. Yaklaşık 3 senedir de bu programla yola çıkıyoruz.

Burada bizim hedeflediğimiz temel nokta, aslında bizim için en önemli değerimizin insan sermayesi olduğunun farkındayız. Bu insan sermayemizin niteliğini artırarak, gerçekten dünyanın evrildiği bilgi toplumuna doğru dönüp, katma değerli ve daha yüksek getirisiz yani Blockchain teknolojisi gibi; dijital dönüşümdeki farklı teknolojik alanlarda geliştireceğimiz insan sermayesiyle, İstanbul’a çok daha fazla katma değer sağlamayı hedefliyoruz.”[/vc_column_text][vc_gallery interval=”5″ images=”22135,22137,22138,22139,22136,22140″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar