Sosyal Fayda Zirvesi’nde Dünyanın Geleceği Konuşuldu | #2030Şimdi

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=-xFVFF1UPEc”][vc_column_text]Sosyal Fayda Zirvesi’nde 2030 Hedefleri Konuşuldu

Tükiye’de bu sene beşincisi düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi, 15 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Küresel öneme sahip sorunların liderlerce ele alındığı etkinlikte, dünyanın geleceğine dair kaygıları olan sanat ve iş dünyasından isimler konuşma yaptı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), TBWA For Good iş birliğinde Doğan Holding Platin ve RIXOS sponsorluğunda gerçekleşen etkinlikte UNDP Türkiye, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini 169 alt başlığına ait Türkçe logoları da ilk kez tanıttı.

Sosyal Fayda Zirvesi’nde sunuculuk yapan Halit Ergenç, “Dünyayı kurtarabilecek son nesiliz fakat dünyanın tüm bilgisine sahipken bir yandan cehalete mahkumuz” dedi. Birçok sanatçının da konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, buraya gezegenimizin 2030’da nasıl bir yer olacağını hayal etmeye ve fikirlerimizi paylaşmaya geldiklerini belirtti. Ozan Onat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Geleceğin Dili Kodlamayı Bugünden Konuşmak” panelinde Habitat Derneği Sezai Hazır ile Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Yarını Kodlayanlar Projesi’ni ve Türkiye’deki kodlama eğitimini anlattılar.

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır paneldeki konuşmasında şunları ifade etti:

“Yarını Kodlayanlar projesindeki eğitimler sayesinde çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğreniyor. Proje bu yönüyle kodlama, liderliğini yaptığımız Dijital Dönüşüm vizyonuyla da doğrudan örtüşüyor. Proje kapsamında verdiğimiz eğitimlerde çocuklara 4 temel değeri öğretmeyi hedefliyoruz: Hayal et, Tasarla, Yap Paylaş. Bu değerler, “kendin yap” kültürünün de temelini oluşturuyor. Yeni fikirler her zaman hayal etmekle başlar. Çocuklarımızın hayal gücünü harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Onlara hayal ettikleri düşünceleri tasarlama imkânı sunuyoruz.

Kodlama bilmek artık okuma yazma bilmek kadar önemli. Bizim asıl amacımız kodlama eğitimini okullarda müfredat haline getirilmesini sağlamak. Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kodlamanın ders olarak yer almamasının önündeki en büyük engel bunu verecek yetişmiş insan gücünün olmaması. Biz bu proje ile hem yetişmiş insan gücüne katkı sağlamak için gönüllü eğitmenler yetiştirdik. Hem de bu gönüllü gençler ile çocuklara dokunduk. Gençlerle birlikte çocukları geleceğe hazırlamanın adımlarını attık. Çocuklar ve gençler arasında birer gönül köprüsü kuruyoruz aslında. Zincirin halkaları gibi gençlerle birlikte çocuklara ulaşıyoruz.”

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ise şöyle konuştu:

“İçinde bulunduğumuz dijital dünyanın lisanı kodlama. Bu nedenle, dünyada yeni eğitim yaklaşımları artık kodlama üzerine kurgulanıyor. OECD’nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre, bugün 3 çocuktan 2’si bizim bilmediğimiz mesleklere sahip olacak. Bu yeni mesleklerin temelinde kodlama yer alıyor. Kodlamada yetkinlik ne kadar erken kazanılırsa, o kadar iyi. Kodlama, yaratıcılığı geliştiriyor, yenilikçi düşünmenin kapılarını açıyor, hayalleri somutlaştırıyor.

Yarını Kodlayanlar projemizle çocuklarımızı, kod yazmaya özendirerek geleceğin teknoloji üretenleri olmalarını sağlamak istiyoruz. Proje kapsamında Ağustos 2016’dan beri Türkiye’nin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara teknolojinin dili kodlama konusunda eğitim veriyoruz. Kodlama eğitimleriyle çocuklarımızın hayal gücünü harekete geçirmeyi hedefliyoruz.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar