Kız Kardeşim

Kendini geliştiren, içindeki potansiyeli ve enerjiyi açığa çıkaran kadınlar, öncelikle kendilerine, çocuklarına ve ailelerine, ardından da topluma daha faydalı olacaktır. Kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donanarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında yürütülen Kız Kardeşim Projesi, bu eşitsizliği ortadan kaldırmakta önemli rol oynamış olup 2015-2021 yılları içerisinde 81 ilde yüz yüze ve online olarak gerçekleştirmiş olduğu Kız Kardeşim Projesi eğitimleriyle 70.000 kadına, Öğretmen Akademisi Vakfı iş birliği Yarınım Kız Kardeşim eğitimleriyle 3.590 öğretmen ve 359.000 öğrenciye ulaşmıştır. Ayrıca belirlenen proje illerinde gezici eğitim tırı ile 1.700 kadına ulaşmıştır.

2019 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilen Kız Kardeşim Projesi Hibe Programı kapsamında üretici ve yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren girişimci kadınların iş geliştirme süreçlerine destek olmak amacıyla, 41 kadına toplamda 1.040.000 TL’lik iş geliştirme hibe desteği sağlanmıştır.

2022 döneminde Kız Kardeşim Projesi, eğitim içerikleri ve gezici eğitim tırı ile 7.000 kadına ulaşmayı hedeflemektedir. Hibe Programı kapsamında girişimci kadınların iş geliştirme süreçlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile gerçekleştirilecek iş birliği kapsamında “Kadın Kooperatiflerine Yönelik Eğitim Programı” gerçekleştirilecektir. Ayrıca mentorluk programları ve girişimci kadınlar ile ilham buluşmaları organize edilerek kadınlar arasındaki iletişim köprüsünün güçlenmesi desteklenecektir.

Kız Kardeşim
Hedef Grup

15-55 yaşları arasındaki kadınlar.

Proje Ortakları & Destekleyicileri
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)
  • Habitat Derneği
  • Coca-Cola Türkiye
Uygulama Dönemi

2018 – devam ediyor.

Eğitim İçerikleri

Kız Kardeşim Projesi kapsamında 8 eğitim içeriği bulunmaktadır:

1. Dijital Dünyada Güvenlik

Kadınların dijital dünya ve internet güvenliği konularında farkındalıklarının artması amaçlanmaktadır.

2. Bireyler için Finansal Bilinç Eğitim

Kadınların kişisel mali kaynaklarını doğru yönetebilmeleri ve temel finansal hizmetleri tanımaları amaçlamaktadır.

3. İnternet Reklamcılığı

Ürünlerini sosyal medya aracılığı ile pazarlamak isteyen kadınların, internet reklamcılığı konusunda becerilerinin artması amaçlanmaktadır.

4. Mobil Fotoğrafçılık

Ürünlerini sosyal medya aracılığı ile pazarlamak isteyen kadınların, mobil fotoğrafçılık konusunda becerilerinin artması amaçlanmaktadır.

5. Sıfır Atık Eğitimi

İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumu sebeplerinin gözden geçirilmesi ve engellenmesi konularında farkındalığın artırılması amaçlanmaktadır.

6. Müşteri İlişkileri ve Satış Eğitimi

Ürünlerinin satışını gerçekleştirmek isteyen üretici kadınların ürün satışı, iletişimi ve müşteri memnuniyeti konularında farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır.

7. Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri Eğitimi

Ürünlerinin sunumunu ve pazarlamasını yapmak isteyen kadınların, ürünlerinin markalaşmasına yönelik tanıtım ve pazarlama stratejileri konularında farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır.

8. Gıda Güvenliği ve Lojistik Eğitimi

Bir ürünü alırken ve işlerken tüketiciye daha güvenli bir şekilde ulaştırılması konusunda kadınlara işletmelerinde ve günlük hayatında gıda güvenliği ve lojistik eğitimleriyle farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

Faaliyetler

Girişimci Kadınlar ile Online İlham Buluşmaları

Türkiye iş ve girişimcilik dünyasından örnek girişimci kadınların katılımı ile online olarak, girişimcilik, girişimci kadınların yaşadığı zorluklar ve zorlukların üstesinden gelirken seçtikleri yöntemlerin konuşulduğu, ilham ve networking buluşmaları yapılacaktır.

Kadın Kooperatiflerine Yönelik Eğitim Programı

Tarım ve Orman Bakanlığı ile gerçekleştirilecek iş birliğinde Kız Kardeşim projesi kapsamında üretici ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınlara, ticari faaliyetlerini güçlendirmeleri ve satış-pazarlama alanlarında rekabet yeteneklerini artırmaları için eğitimler gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Mentorluk / Koçluk Programı

Kız Kardeşim Projesi tarafından desteklenen girişimci kadınların, 81 ildeki TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlarıyla bir araya getirilerek yıl boyunca kapasite gelişimi eğitimleri ile kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayacakları mentorluk programlarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kız Kardeşim Podcast Kaydı

Kız Kardeşim Projesi kapsamında girişimci kadınlar ile podcast yayınları düzenlenerek başarılı kadın hikayelerinin yaygınlaştırılması ve diğer girişimci olmak isteyen kadınlara ilham vermesi amaçlanmaktadır.

Hibe Programı ve Eğitim Kampı

İmalat, yeme & içme, bilgi ve iletişim, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe yer alan girişimci kadınların ve kadın kooperatiflerinin işlerini geliştirebilmesine katkı sunmak ve onlara markalaşma desteği sağlanması amaçlanmaktadır. Girişim hikayelerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra, sürecin sonunda girişimci kadınların eğitimler ve iş geliştirme hibesi yoluyla desteklenmesi amaçlanmaktadır.

*Eğitim Kampı Kız Kardeşim Projesi Hibe Programına katılan ve 2. aşamaya geçen finalistler için düzenlenecektir.

Proje İlleri

81 il

Güncel Durum

Güncel Durum: 164 EğitmenYüz yüze ve online eğitimler: 70.000