Covid-19 Habitat Gönüllüleri Anketi’nin Sonuçları Açıklandı

[vc_row][vc_column][vc_column_text animation_delay=”0″]Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle günlük hayattaki değişimin etkilerini ölçmek amacıyla yapılan “Covid-19 Habitat Gönüllüleri Anketi” sonuçları, 22 Nisan 2020 tarihinde Habitat Derneği’nin sosyal medya hesabından yapılan canlı yayın ile açıklandı. Koronavirüs salgını sürecinde gönüllülerin tutum ve davranışlarını anlamak amacıyla online olarak yapılan ankete, 782 gönüllü katıldı. Bilimsel çalışmalara veri kaynağı olmasının da hedeflendiği bu araştırmada katılımcıların yüzde 66’sının çevrimiçi eğitimlerin yararlı olduğunu düşündüğü ve yüzde 82’sinin online gönüllülük yapmak istediği öne çıktı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle günlük hayatımızdaki değişimin etkilerini ölçmeyi amaçlayan ve bilimsel çalışmalara veri kaynağı olması hedeflenen “Covid-19 Habitat Gönüllüleri” anket çalışmasını sonuçları Habitat Derneği’nin sosyal medya hesabından yapılan canlı yayın ile açıklandı. Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Habitat Derneği’nin gönüllülerine yönelik hazırladığı araştırmaya Türkiye’nin yedi bölgesinden toplam 782 gönüllü katıldı.
Koronavirüs salgını sürecinde gönüllülerin tutum ve davranışlarını mercek altına alan araştırma hakkında bilgiler veren Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır şunları söyledi:

“Türkiye’de Covid-19 salgının yoğun bir şekilde hissedildiği bu bir aylık süreç içerisinde tüketici davranışları, KOBİ’ler ve girişimciler gibi birçok farklı konu üzerinde anket ve araştırma çalışmaları yapıldı. Fakat ‘Covid-19 Habitat Gönüllüleri Anketi’ çalışması sivil toplum ve gönüllüler üzerine yapılan ve sonuçları açıklanan ilk araştırma. Bu araştırmaları çok önemli buluyorum çünkü pandemi ile mücadelede neler yapılması gerektiği konusunda özellikle gençlerin ne tür davranış değişikliklerine gittiğini görmemiz önemli. Nitekim bu araştırmalarda ciddi bir takım veriler ve sonuçlar yer alıyor. İlk olarak, gençler organize ve bilinçli bir hareketlilik başlatıldığında bunun içerisinde aktif olarak yer alıyor. İkinci önemli nokta ise gençlerin ciddi anlamda bir güven problemi var. Üçüncü önemli nokta da şu an işsizlikten en çok etkilenen kesimin gençler olması. Hepsi eğitimlerine ara vermek zorunda kaldılar ve şu an ciddi anlamda gelecek kaygısı taşıyorlar. Bu açıdan bakıldığında sivil toplum kuruluşlarının bu davranışları doğru okuyarak, buna uygun politikalar geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu araştırmanın birçok sivil toplum kuruluşuna hatta akademik çalışmalara veri olarak katkı sağlayacağına inanıyorum.

Habitat Derneği olarak daha önce Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nu yayımlamıştık. İkincisini yaptığımız bu gençlik araştırmasında gençlerin gönüllü çalışmalara katılım oranı yüzde 12 idi. Gönüllü çalışmalara katılım oranı olarak aslında bu çok düşük. Fakat bu araştırmada gönüllü olarak online çalışmalara katılım oranının yüzde 80 gibi yüksek bir oranda olduğunu görüyoruz. Tabii burada anket çalışmasına katılan gençlerin daha önce gönüllülük çalışmaları içinde yer aldığını göz ardı etmemek gerekir. Bu çalışmada dikkat etmemiz gereken önemli bir sonuç da doğru mekanizmalar ve döneme uygun iyi koşullar yaratılırsa aslında gönüllü çalışmalara katılım konusunda toplumda bir duyarlılık olması. Çünkü gönüllülük deyince klasik örgütlenmeler içerisinde gençlerin katılımından bahsediyoruz. Bizim yıllardır üzerinde durduğumuz bir örgüt mekanizması içerisine girmesi gerekmeden insanların geçici sorunlar karşısında gelişeceği, çok şeffaf örgütlenmelerle bir araya gelecek şekilde yeniden düzenlersek katılım oranını artırabiliriz.”

 

Covid-19 Habitat Gönüllüleri Anketi’nde dikkat çeken veriler şöyle:
• Katılımcıların %77’si üniversitede öğrenim görüyor.

• Katılımcıların %66’sı şu an herhangi bir işte çalışmadığını belirtirken, %34’ü çalıştığını söylüyor. Çalışanların %70’i ise çalıştıkları kurumların evden çalışmaya yönlendirdiğini ifade ediyor.

• Katılımcıların %64’ü Türkiye’de tespit edilen Covid-19 vakası haberinin ardından bulundukları şehirden ayrılmadıklarını belirtirken, %36’sı ise ayrıldığını ifade ediyor.

• Katılımcıların %87’si koronavirüs ile ilgili yeterli bilgiye sahip olduklarını belirtirken, koronavirüs ile ilgili haberleri %81’i televizyondan, %70’i ise Twitter’dan takip ettiklerini ifade ediyorlar.

• Katılımcıların %22’si sosyal medyadan edindikleri bilgilerin güvenilir olduğunu belirtirken, %46’sı ise televizyon ve radyo gibi iletişim kanallarından edindikleri bilgilerin daha güvenilir olduğunu ifade ediyor.

• Katılımcıların %33’ü vatandaşların yeteri kadar önlem aldığını belirtirken, %37’si vatandaşların yeteri kadar önlem almadığını dile getiriyor.

• Katılımcıların %12’si kamu kurumlarının yeterli önlemleri aldığını belirtirken, %63’ü kamu kurumlarının yeterli önlemleri almadığını dile getiriyor.

• Katılımcıların %66’sı çevrimiçi eğitimlerin yararlı olduğunu dile getirirken, %14’ü bu eğitimlerin faydalı olduğunu düşünmüyor.

• Katılımcıların %31’i online eğitim içeriklerini evde olduğu için izlediğini ve bu süreç sona erdiğinde geleneksel eğitim metodlarına geri döneceğini ifade ediyor.

• Katılımcıların %60’ı online eğitim içeriklerinde kişisel gelişim, teknoloji ve dijitalleşme konularının ilgilerini çektiklerini ifade ediyor.

• Katılımcıların %69’u bu süreçte gönüllülük yapmak istediklerini ifade ederken, %82’si ise online gönüllülük yapmak istediklerini ifade ediyor.

• Katılımcıların %82’si Covid-19 nedeniyle online eğitim ve etkinliklerde aktif olacağını belirtirken, %69’u ise online gönüllülük yapabileceğini ifade ediyor.

• Katılımcıların %85’i çevrimiçi görüşme kanallarını kullandıklarını belirtirken, bu kanalların kullanımında %86 olarak Whattsap kullanımı ile %49 olarak da Skype kullanımı olduğu öne çıkıyor.

• Katılımcıların %47’si bu süreçte girişimcilik fikirlerinin olduğunu belirtirken, %53’ü ise herhangi bir fikri olmadığını belirtiyor.

• Katılımcıların %80’i gıda harcamalarının arttığını belirtirken, %26’sı teknolojik harcamalarının arttığını ifade ediyor.

[/vc_column_text][vc_btn title=”Raporun tamamı için tıklayın” color=”blue” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fhabitatdernegi.org%2Fwp-content%2Fuploads%2Fhabitat_covid19-gonullu_anketi.pdf|||”][vc_btn title=”YouTube yayınını izlemek için tıklayın.” style=”outline” color=”blue” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DlyG5pEWsqdY|||”][/vc_column][/vc_row]

Benzer Yazılar